29. februar 2024.29. feb 2024.
Foto: SPŠ

Foto: SPŠ

TREĆA KONFERENCIJA ZAJEDNICE DOMOVA UČENIKA JUGOISTOČNE EVROPE

Zapaženo predstavljanje SPŠ u Skoplju

Na konferenciji u Skoplju obratili su se direktori domova učenika i svako je govorio o stvarima bitnim za ustanovu koju predstavlja. Kao bitna tema se nametnuo i vaspitni rad i na koji način omogućiti da deca u domovima kvalitetno provode slobodno vreme.Predrag Savić govorio je o predstojećem jubileju, 120 godina rada škole, kao i o delatnosti kojima se bave
Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika učestvovala je na trodnevnoj konferenciji Zajednice domova učenika Jugoistočne Evrope u Skoplju. Konferencija je održana u areni „Boris Trajkovski“, a učestvovalo je oko 90 domova iz Srbije, Crne Gore, Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Zajednica je osnovana pre godinu dana, a Šapčani su joj pristupili u septembru prošle godine. Nakon osnivačke konferencije u Beogradu, održana je i jedna u septembru u Podogorici i na njoj su takođe učestvovali predstavnici šabačke škole i doma učenika.

Zajednica okuplja učeničke domove, studentske domove i škole sa domovima učenika i podeljena je u tri podgrupe. Tanja Nikolić, upravnica šabačkog Doma izabrana je, nakon konferencije u Podgorici, za potpredsednika podgrupe škola sa domovima. Zajedno sa direktorom šabačke škole, Predragom Savićem, učestvovala ja na konferenciji u Skoplju.


-Učešće u Zajednici nam donosi, pre svega, razmene učenika, zatim iskustava, lakše i efikasnije rešavanje problema i funkcionisanje. Postoje komisije za sve segmente koje mi imamo u svakodnevnom radu, kao što su pravna pitanja, vaspitni rad, finansije i tu možemo potražiti savet i pomoć za svaki problem. Možemo da ostvarimo saradnju sa svakim domom iz Zajednice i ostvarimo razmenu učenika koja je besplatna. Razmatramo sa kojim domom ćemo ove godine ostvariti saradnju u tom smislu i to će sigurno biti neki od domova iz okruženja koji su za učenike najinteresantniji. Uslugu ćemo, naravno, uzvratiti, navodi Tanja Nikolić.

Na konferenciji u Skoplju obratili su se direktori domova učenika i svako je govorio o stvarima bitnim za ustanovu koju predstavlja. Kao bitna tema se nametnuo i vaspitni rad i na koji način omogućiti da deca u domovima kvalitetno provode slobodno vreme.

Foto: SPŠ


Predrag Savić govorio je o predstojećem jubileju, 120 godina rada škole, kao i o delatnosti kojima se bave. Predstavnici domova su prezentacijom svojih ustanova predstavljali ono što imaju da ponude i zbog čega su drugima interesantni za saradnju.

-Izlaganje našeg direktora zainteresovalo je mnoge predstavnike drugih domova. Posebno su im interesantni škola jahanja, ali i zoovrt, kao i to što imamo pekaru i mlekaru. Takođe, pažnju je izazvalo i to što imamo novi objekat doma gde svaka soba ima svoje kupatilo. Videli su u nama potencijalnog partnera za razmenu, tako da je naše predstavljanje bilo veoma uspešno. Moći ćemo da biramo gde ćemo da idemo i sa kim ćemo da sarađujemo, kaže Tanja Nikolić.


Na konferenciji je govorio i ministar prosvete Severne Makedonije.

Doneta je odluka da će se ubuduće plaćati godišnja članarina koja će iznositi simboličnih jedan evro po detetu, čime će se finansirati časopis koji će izdavati.

Kao jedan od najvećih benefita udruživanja članice vide prevazilaženje podela u regionu kroz druženje i upoznavanje dece.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa