21. mart 2024.21. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

USVOJENA ODLUKA O BUDžETU OPŠTINE KOCELjEVA ZA 2024 GODINU

Razvojna komponenta i kapitalna ulaganja

Prošlog petka na trećoj sednici Skupštine Opštine Koceljeva odbornici su sa 22 glasa podržali predlog Odluke o budžetu za 2024.godinu. Predstavnici opozicije podneli su 17 amandmana od kojih je jedan povučen na samoj sednici, dok preostali nisu dobili podršku skupštinske većine
Planirano je da budžetski prihodi u ovoj godini budu skoro pola milijarde dinara, dok će se sa druge strane iz opštinske kase potrošiti 1.012.407.000 dinara. Budžetski deficit od skoro 513 miliona biće obezbeđen iz neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina.

Najviše novca, više od polovine, planirano je da se utroši za realizaciju programa organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture. Značajna sredstva iz budžeta će se utrošiti i na program komunalne delatnosti, oblast obrazovanja kao i socijalnu i dečju zaštitu.

Odbornička grupa “Za spas Koceljeve” imala je niz kritika ali i predloga za izmenu budžeta i preraspodelu sredstava.

Na pitanje opozicije da li je lokalna samouprava dobila saglasnost od nadležnih u državi da može da ima deficit u znatno većem iznosu i da koristi neraspoređena sredstva, predsednik skupštine Veroljub Matić je potvrdno odgovorio obrazlažući da je budžet javan i da na njega ministarstvo finansija mora da da saglasnost da bi bio primenjen.

On je podsetio da postoje i državne revizije koje ga kontrolišu, dodajući da je ovogodišnji budžet u finansijskom smislu jedan od najmoćnijih ikada.

To je istakla i odbornica liste SNS “Aleksandar Vučić- Koceljeva ne sme da stane” Živka Tešić, ocenjujući da je ovogodišnji budžet koceljevačke opštine razvojni i kapitalni.

–Ako se ima u vidu činjenica da je preko 50 odsto kapitalnih projekata u ovom budžetu, što nemaju ni mnogo veće opštine, budžet je razvojni- poručila je Tešić za skupštinskom govornicom.

Govoreći o predlogu ove odluke šef odseka za finansije opštinske uprave istakao je da je jedan od osnovnih elemenata prilikom izrade budžeta da se prihodi moraju planirati realno, te da su oni upravo tako i projektovani, na osnovu prošlogodišnjih koji su eventualno u nekim delovima uvećani za maksimalnih 8,3 odsto, koliko je i dozvoljeno.

–Što se tiče rashodne strane, isto je moralo da se planira tako da je jedan od elemenata rashodi koji su ostvareni u prošloj godini. Niko napamet ne radi, niti ovaj budžet može proći kod nadležnih državnih organa i institucija ako nije u redu. Tačno je da je dozvoljeni zakonski deficit prema budžetskom sistemu deset odsto bez saglasnosti ministarstva finansija, koju je opština Koceljeva dobila. Verovatno jedna od retkih u republici i to zahvaljujući direktnom uticaju našeg narodnog poslanika- napomenuo je Mileta Kovačević.

On je dodao da je nadležno ministarstvo dalo odobrenje da se budžetski deficit koristi za kapitalna ulaganja koja su sastavni deo Odluke o budžetu i tačno se vidi gde su sredstva usmerena.

–Njega pokrivamo iz naših prihoda koje smo uštedeli u poslednjih 20 godina. Mi smo na kraju prošle godine imali blizu 600 miliona dinara na našem računu koje smo uštedeli u prethodnim godinama. Konačno smo dobili saglasnost da jedan veći deo toga imamo pravo da potrošimo- zaključio je Kovačević.

BUDžET DECENIJAMA BEZ IKAKVIH ZADUŽENjA
Komentarišući deficit Veroljub Matić je ocenio da je “on u koceljevačkom budžetu zapravo suficit, jer je taj novac rezultat štednje “.

–Naš budžet u zadnjih 40 godina, a možda i više, nema dinara zaduženja. Ja ne mislim da uzimanje određenih sredstava, pa i kreditnih, nije dobro ako će se ona namenski koristiti. Mi takva sredstva nismo uzimali, ali smo ih pokrivali dovlačenjem određenih sredstava koje smo mogli da obezbedimo iz raznoraznih fondova od države, ministarstava, javnih republičkih preduzeća, investitora domaćih ili stranih, i to je naš najveći uspeh. Mislim da mi nećemo potrošiti sva ova sredstva koja su nam omogućena da potrošimo, ali naravno da ćemo trošiti tamo gde nam se ukaže potreba. Pored ulične i putne infrastrukture, gde već ulažemo, ove godine ćemo ozbiljno uložiti u vodosnabdevanje- najavio je Matić dodajući da postoje problemi sa prihranjivanjem bunara u vodosistemu zbog nedovoljne količine padavina.


PREDUSLOVI ZA RAZVOJ SPORTA POSTOJE, OTVORITI GA ZA FINANSIRANjE I IZ DRUGIH IZVORA
Kritiku na plan budžeta koji se odnosi na program razvoja sporta i omladine uputio je odbornik opozicije Milan Mihailović ističući da je predviđeno izdvajanje od 3,5 miliona dinara nedovoljno, te da je njihova odbornička grupa dala konkretne primere kroz podnete amandmane kako je moguće da ta sredstva iznose tri puta više.

–Sport je na teritoriji opštine Koceljeva doveden u propast baš takvim odnosom. Pre nekoliko godina imali smo fudbal u Srpskoj ligi, rukomet u Drugoj, odbojku u Srpskoj ligi. Nismo imali halu. Sada imamo sve, a nemamo ništa- zaključio je Mihailović dodajući da deca treba besplatno da treniraju u klubovima te da sa njima moraju da rade stručni ljudi i da on, kao profesor fizičkog vaspitanja u tom smislu stoji na raspolaganju.

U raspravu na ovu temu uključio se Veroljub Matić koji je podvukao da je “čovek iz sporta, bio i ostao, i uspešno vodio sport u Koceljevi tridesetak godina”. On je istakao da ova oblast samo delom treba da se finansira iz budžeta a da se ostatak obezbeđuje iz drugih izvora.

–Mislim da je tu osnovna greška. Nemamo finansiranje sporta iz drugih izvora. A te opštine koje daju velika sredstva za sport su u “bunaru”. Ono što ja imam je ozbiljna primedba na nas ili na školu koja ima desetak profesora fizičkog, a vannastavne aktivnosti gotovo da nema. Imamo sale, otvorena igrališta. Ali sport moramo da otvorimo da ga i drugi finansiraju. Ne samo budžet. A znam da predsednik opštine baš mnogo koristi svoj autoritet da na neki način privoli privredu da jednim delom finansira sport i on to čini u ime sportskih klubova- zaključio je Matić.

Odbornik Mihailović reagovao je na konstataciju da profesori fizičkog ne animiraju u dovoljnoj meri decu, napominjući da kao profesor u školi u Donjem Crniljevu ima tri sekcije jer je veliki broj talentovane dece, te da ova ustanova koja broji tek 40 učenika od petog do osmog razreda “ima više osvojenih medalja na opštinskim, okružnim i međuokružnim takmičenjima nego sve ostale škole zajedno na području opštine”.

Predsednik opštine Dušan Ilinčić iskoristio je priliku da za skupštinskom govornicom podseti na dosadašnja ulaganja u sportsku infrastrukturu, izgradnju brojnih otvorenih školskih terena kao i sportskih sala i napomenuo da je upravo potpisan ugovor u vrednosti od 17 miliona dinara sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu za izgradnju sportskog mini centra u Draginju.

Na prošlonedeljnoj sednici usvojen je, između ostalog, i kadrovski plan zaposlenih u Opštinskoj upravi. Razmatran je izveštaj o radu Centra za socijalni rad za prošlu kao i program za ovu godinu. Odbornici su usvojili i izveštaje o finansijskom poslovanju vrtića i srednje škole za prethodnu godinu. Funkcija predsednika Nadzornog odbora JKP “Progres” poverena je Vladi Popoviću, diplomiranom ekonomisti iz Koceljeve pošto je ostavku na ovo mesto prethodno podneo Ivan Pavlović.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa