9. maj 2024.9. maj 2024.
Zasluženo slavlje  momaka u plavom (foto: RK MP Eliksir)

Zasluženo slavlje momaka u plavom (foto: RK MP Eliksir)

RUKOMET: SUPER LIGA (M) - plej of

Metaloplastika u finalu plej ofa!

U teškoj polufinalnoj seriji Metaloplastika obezbedila finale. Dve pobede i remi gde je fortuna odnela sreću u sedmercima. Partizan u Šapcu ravnopravan dva poluvremena, Metaloplastika dominantna u druga dva. Sve ukazuje da su u finalu dve najbolje ekipe u Srbiji
U godinama kada je Metaloplastika bila neprikosnovena, ne samo u Jugoslaviji, nego i u Evropi, nije bilo plej ofa. Šapčani su se penjali na vrh kroz ligaško takmičenje ostavljajući sve rivale iza sebe. Poslednja sezona u kojoj je SFRJ bila celovita, Metaloplastika je u dva neizvesna duela polufinala plej ofa poražena od kasnijeg šampiona, najpe držve, a potom i Evrope Zagreba, dok je 14 godina kasnije u polufinalu Prvenstva SCG bolja bila Crvena Zvezda u dva meča. Prethodne sezone na putu do finala isprečio se Partizan, a sada je i taj korak napravljen. Rukometni klub „Metaloplastika“, plasirala se u finale nacionalnog plej ofa!

M. Dodić (foto: RK MP Eliksir)


Polufinalna serija protiv Partizana bila je očekivano teška, odnela mnogo snage, ali je na koncu donela i radost što je najvažnije. U prvom meču je tim iz Beograda igrao bolje prvo poluvreme, ali je domaći tim našao način da preokrene rezultat i samouvereno stekne prednost. U drugom duelu Metaloplastika je imala sve u svojim rukama, prednost više od 50 minuta, sedmerac za plus dva dva minuta pre kraja, napad za pobedu, doduše i Partizan je imao otvorenu kontru za trijumf. Na kraju su sedmerci odlučili da bude odigran treći duel.

U meču odluke dvadeset minuta Partizan za nijansu bolji, 40 minuta apsolutna dominacija u svemu Metaloplastike. Pretvaranje minus dva u plus četiri nakon serije 7:1 u finišu prvog dela rešilo je sve. U nastavku i golovi koje je postizao Partizan su dolazili teško, dok je Metaloplastika u svakom trenutku znala šta i kako da učini u napadu kako bi zatresla mrežu i na kraju surovo dominantno obezbedi pobedu u seriji 2:1.



Trebalo je čuvati svežinu u tri teška meča, rotirati i mislim da smo uspeli, iskoristili smo i umor protivnika. Ponosan sam na plasman u finale. To jeste bio cilj, ali još ima gladi u ovim momcima, žele da se nose s Vojvodinom


-Sjajno je igrati u ovakvoj atmosferi. Našim navijačaima koji su nas nosili do pobede, navijačima Partizana koji su navijanjem uveličali atmosferu. Finale je kruna sjajne sezone, eliminacija odličnog Partizana, sjajno vođenog s klupe, veliki je rezultat. Trebalo je čuvati svežinu u tri teška meča, rotirati i mislim da smo uspeli, iskoristili smo i umor protivnika. Ponosan sam na plasman u finale. To jeste bio cilj, ali još ima gladi u ovim momcima, žele da se nose s Vojvodinom i želimo da budemo najbolji što možemo biti u svim duelima – naglasio je Vladan Matić, trener Metaloplastike.

-Iako nema prednost domaćeg terena mislim da Metaloplastika ima realne šanse u finalu. Cela godina je fantastična za njih, ne samo na domaćoj sceni, već i u Evropi. Bila je blizu da eliminiše Valur koji je finalista EHF kupa. Svi rezultati, sve cifre govore koliko je Metaloplastika snažna, taktički organizovana, koliko igra u sjajnom ambijentu i želim im mnogo sreće u finalu – rekao je trener Partizana Đorđe Ćirković o Metaloplastici.

U3: M’plastika Eliskir – Partizan 34:24 (17:14)
Hala Zorka. Gledalaca: 2.500. Sudije: Kovač (K. Mitrovica) i Milosavljević (Zvečan). Sedmerci: Metaloplastika 7 (4), Partizan 10 (7). Isključenja: Metaloplastika 10, Partizan 8 minuta.
M‘PLASTIKA: Pavković (2 odbrane, sedmerac), Dodić 5 (2), Alilović 5, Mirković, F. Milovanović 5, I. Milovanović, Gavašelišvili 2 (2), Arsić (8 odbrana, sedmerac), Damjanović 1, U. Pavlović 1, Brajović 5, Jovanović 6, Papović, Petrović 2, Simić, Dakić 2.
U2: Partizan – M’plastika Eliksir 38:37 (32:32,14:15)
U1: M’plastika Eliksir – Partizan 32:27


Vojvodina je ranije obezbedila finale, iako 2:0 pobeda nije toliko bila ubedljiva koliko to rezultat pokazuje. U Novom Sadu su tek nakon sedmeraca obezbedili pobedu protiv Dinama i vođstvo u seriji, a onda su u Pančevu slavili dva gola razlike, a 50 minuta su bili u rezultatskom zaostatku.

Spektakl u najavi
Vojvodina od 2013. godine dominira u Srbiji, Metaloplastika čeka titulu od 1988. godine. Nema razloga da hala ne bude puna tog 26. maja, a u idealnom razvoju situacije Metaloplastika čini čudo u Novom Sadu šest dana ranije i ima priliku da pred svojim navijačima odlučuje o tituli. Velika je mogućnost da na delu tribina budu i navijači Vojvodine.
Obe ekipe su na vodećim pozicijama u Super ligi od starta, najduže su boravili u Evropi od srpskih klubova ove sezone, a možda bi bili i u finalu Kupa da ih žreb nije spojio u polufinalu.


Prvi meč finala je u ponedeljak, 20. maja u Novom Sadu. Šest dana kasnije Metaloplastika igra poslednju utakmicu na domaćem terenu ove sezone. U drugom duelu finalne serije dočekuje Novosađane u hali Zorka, a ukoliko bude potrebna majstorica, biće odigrana već u sredu, 29. maja u Novom Sadu. Tri teška meča predviđena su u devet dana. U Super ligi je Vojvodina slavila na domaćem terenu, jednako kao i u Kupu, dok je u Šapcu bilo nerešeno.
D. B.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa