6. jun 2024.6. jun 2024.
Foto: Glas Podrinja/D.B.

Foto: Glas Podrinja/D.B.

Treće Hodočašće na Cer - u čast stradalima u Prnjavoru

Rekordan broj učesnika

Stazu prešlo i više od 60 dece. Jovan Jovanović na atu vodio hodočasnike. Učesnici iz cele Srbije i Republike Srpske
Više od 200 učesnika iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske od kojih više od 60 dece prepešačili su 23 km od Hrama Svetog proroka Ilije u Prnjavoru do Crkve Svetog Jovana Šangajskog na Ceru gde su posetili spomen kompleks u Tekerišu. Nakon molitve i blagoslova sveštenika u Prnjavoru upriličen je program ispred spomen kosturnice. Broj učesnika je najveći od pokretanja odavanja počasti na ovaj način stradalima iz Prnjavora.

Hodočašće je obeležio i Jovan Jovanović iz Prnjavora koji je na svom konju u uniformi iz 1914. simbolizujući srpskog vojnika vodio Hodočasnike do Manastira Čokešina. Cerske spomenice za posvećeno stvaralaštvo u očuvanju kulturno istorijskog nasleđa i paket poklon dobile su Ksenija Vasiljević iz Prnjavora i Nikolina Stević iz Ribara kao i Crkvena opština Prnjavor, Potomci Topličkog gvozdenog puka iz Sremske Mitrovice, Istorijska sekcija Obilić iz Novog Sada, posebne pohvale za učenike i nastavnike OŠ Dule Karaklajić iz Lazarevca koja je čijih više od 60 učenika je učestvovalo u Hodočašću, kao i poštovaoci velikog rata iz Bijeljine, porodice iz Beograda, Snaga srpskih Ocila, podružnica iz Loznice. Učesnici, pojedinci i privrednici koji su dali doprinos i pomoć u organizaciji.

Foto: Glas Podrinja/D.B.


-Moram da ih istaknem veliko zalaganje prijatelja: Milić Vasića, Željka Veselinovića, Milana Tišanovića, Milana Milovanovića, Milana Savatića, Miloša Milovanovića, Marka i Katarine Kalezić. Neverovatna atmosfera, pravi srpski pravoslavni duh, druženje i svi kao jedan. Hvala svim ljudima, deci i učesnicima što su odali počast Prnjavorskim mučenicima i pokazali prave srpske vrednosti. Hvala svim ljudima koji su pomogli Hodočašće, hvala učesnicima, našoj Crkvi i našim sveštenicima Miladinu Bogdanoviću, Vladimiru Jakovljeviću i Branku Stanimiroviću. Svi smo kao jedno i Bogu hvala što nam daje snagu i energiju on je stvoritelj svega i najzaslužniji za sve, bez njega ovo ništa ne bi bilo. Slava našim Prnjavorskim mučenicima i svim junacima - istakao je Dejan Vasić koji je zajedno sa prijateljima pokrenuo Hodočašće pre tri godine.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa