14. jun 2012.14. jun 2012.
120 GODINA OD ROĐENjA IVE ANDRIĆA

KULTURA ĆIRILICE

Izložba radova učenika Škole za umetničke zanate inspirisanih delima Ive Andrića otvorena prošle srede u holu Bilioteke šabačke
Tematskom izložbom posvećenom stodvadesetogodišnjici rođenja našeg nobelovca nastavljena je tradicionalna saradnja Biblioteke šabačke i Škole za umetničke zanate.
-Naši učenici su bili inspirisani da čitaju Andrićeva dela koja nisu obuhvaćena školskim programom, što ih je navelo da njegove rečenice siromašne rečima a bogate sadržajem usvoje kao blagotvorna rešenja stvaralačkih istraživanja. Svedenost izraza i kreativa osobenost uslovljene su tehnikama koje učenici izražavaju i ličnim senzibilitetom stvaralaca ““ istakla je u katalogu istoričarka umetnosti Ivanka Trifunović.
Direktorka Škole za umetničke zanate Nevenka Đokić, napomenula je prilikom otvaranja izložbe da prikazanim radovima mladi umetnici veličaju lepotu našeg jezika i pisma, odnosno podsećaju na univerzalnost i lepotu Andrićevih misli i dela.
- Za naše profesore i učenike ova izložba je bila veliki izazov i ogromna inspiracija. Ivo Andrić je govorio da je umetnik vesnik istine, a ima li nečeg lepšeg od toga, rekla je između ostalog Đokićeva.
Ispred Biblioteke šabačke, gostima se obratila Kristina Arsenović. Ona je objasnila da ova ustanova kulture dosta čini na afirmaciji mladih i talentovanih ljudi, ali da je prilikom realizacije ove izložbe imala i skrivenu misiju zasnovanu na ideji da u mladim stvaraocima još više probudi ljubav prema knjizi i čitanju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa