Инфо

Берза

 • aero 704 ▲ 5,86%
 • alfa 33.000 ⚫ 0,00%
 • enhl 600 ⚫ 0,00%
 • irtl 465 ▼ -8,82%
 • kmbnpb 880 ▲ 0,92%
 • mtlc 2.015 ▲ 0,60%
 • niis 685 ▲ 0,15%
 • pmli 401 ▼ -4,52%
 • sjpt 174 ⚫ 0,00%
 • stup 5.900 ⚫ 0,00%
 • tgas 10.855 ▲ 0,03%
 • vjdn 671 ⚫ 0,00%
(21. јун 2012.)
СЕЋАЊА НА СТАРИ ШАБАЦ

ШАБАЧКЕ ПЛАЖЕ НА САВИ

Град Шабац је вековима везан за реку Саву. По њој је добио и име а становништво града било је одувек везано за реку. У прво време, око 1493. године Сава је била природна одбрана од непријатеља. Касније она постаје важна саобраћајница са светом. Након 1900. године на њеним обалама јављају се и прве плаже. Један од битних детаља био је тај да су се тих година жене морале купати на плажама у купаћим костимима који су били као хаљине док су мушки купаћи костими били мало ,,слободнији“. На преласку 19. у 20. век у свету се укидају закони забране купања мушкараца и жена на истим плажама али код нас на Сави даме су још дуго биле ,,одевене“ у својим купаћим костимима и одвојене од мушкараца. Како су деценије пролазиле тако су и њихови костими бивали све краћи, тј. лепши. На обали Саве било је више купалишта. На неким дивљим било је и купача ,,голаћа“ на шта је шабачка штампа одмах бурно реаговала. После Другог светског рата у Шапцу је било доста избеглица из Русије који су имали своје удружење и своје ,,слободније“ место за купање које се плаћало један динар. Па ко воли нек изволи, нека се све види. Ето како је Шабац око 1925. године био напредан и у нудизму. „Шабачки гласник“ је још 1922. године објавио следећи чланак на ту тему: ,,На знање. Жале нам се грађани, који иду на купање на Саву са фамилијама, да има војника и неких грађана који се купају без костима, и нарочито гледају да улазе међу женске. Нама изгледа да ово они чине намерно, а знајући врло добро старешине овдашње Војничког одреда ми се надамо да ће то војницима забранити, а од цивилне власти тражимо да се поставе страже ради одржавања реда и ове и друге који праве разне незаконитости и нереде, доставе и оштро казне“. Оштра нам беше тадашња штампа. Само не написа да војници тада уз војничку опрему нису добијали и купаће гаћице, а и да даме нису морале баш све да гледају. Беше то у оно време када је Шабац био део Европе. Филмови за биоскопе стизали су из Париза, сува шљива извозила се из Шапца у Швајцарску, река Сава била бистра, а рибе у изобиљу. Сава је тада била шабачко море.
По причању мојих саговорника рођених око 1885. године прво искључиво мушко купалиште око 1900. године налазило се непосредно узводно од старог железничког моста чија је градња започета тек 1924. године. „Шабачки гласник“ од 7. јуна 1925. објавио је текст: ,,Ново купатило. Шабац ће ове године имати још једно купатило на Сави кога ће отворити наши Шапчани г. Жив. Петровић и Иван Попадић трг. овдашњи у близини подизања новога моста где је пре рата било старо купатило“. Већ априла 1925. године локалне новине објавиле су нову информацију: ,,Г. Благоје Луковић , продавац новина узео је нов ауто-омнибус, који ће сва три дана возити по вароши а нарочито на Саву. Цена је од особе 5дин.“
Ту исту плажу код моста 1927. године држао је Милан Ковачевић звани Мозгоња. Он је обезбеђивао превоз на плажу. Аутобус за плажу полазио је сваког дана испред кафана „Америка“, „Гранд хотела“ и са Велике пијаце. Цена превоза у оба смера износила је 6 динара. Ова плажа код моста радила је до краја Другог светског рата. Мењали су се власници. Честе поплаве Саве рушиле су кабине али је плажа обнављана. За време окупације Шапца користили су је немачки војници.
Друга плажа која је била ближа граду налазила се низводно иза места уливања речице Камичак у Саву. Лета 1925. године ту плажу обновио је Бранко Петровић. Називали су је плажа на Дудари или ,,Дудара-Бад“. Касније је добила назив ,,Мачвина плажа“. Она је временом постала градска плажа. На њој су се изнајмљивали чамци за вожњу. Радио је бифе, а постојале су дрвене кабине за пресвлачење. Било је доста дрвећа а викендом се долазило на цео дан. Мушкарци су се купали на делу иза старог града, мало низводно жене и деца, а још низводније општина је одредила простор где су шабачки џамбаси купали своје коње. Обала плаже била је покривена песком. На плажу је долазио и фризер за даме. Шабачки берберин Миле Максимовић дао је оглас у локалним новинама: ,,У купатилу на Сави, кад год ради, бријаће и шишати један мој радник, као и нокте сећи“. Као што се да видети, ни мушкарци нису били запостављени. Колико су Шабачке плаже биле масовно посећене говори и реклама шабачког трговца Борисава Антонића објављена у ,,Шабачком гласнику“ из 1924. године. Током врелих летњих дана велики број Шапчана хрлио је на плаже које су временом биле све уређеније, а купачи све комотнији и слободнији. Купаћи костими постају све ,,савременији“ о чему говори новински текст из ,,Подринског Весника“ из 1933. године: ,,Несумњиво је да је у прошлу недељу плажа ,,безобразна“ била најпосећенија до сада, у овој сезони. Тога дана могло се видети свашта, као поред осталог, на пример, једрилица чија је посада задивила својом униформом.Та униформа се састоји из једних купаћих гаћица најновијег ситема, тј. горњи део личи на купаће гаћице, док веза између двеју ногавица састоји се из једне узице. Један господин, са белом шапком на глави, држећи се једном руком за катарку ове једрилице, подсећао је на заповедника брода“. Поштовани читаоци, видите када су се ,,танга“ гаћице користиле на шабачким плажама и колико смо те 1933. били испред осталог дела света.

Најновији број

21. фебруар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa