21. jun 2012.21. jun 2012.
SVE VEĆI BROJ OBOLELIH OD MELANOMA

OPREZNO NA SUNCU

U susret odmorima, ljudi se neoprezno izlažu Suncu. Sunčevi zraci mogu dovesti do pojave opekotina, prevremenog starenja i mogu biti glavni faktor rizika za nastajanje melanoma
Prema rečima stručnjaka, jedna od odlika melanoma, zbog koje je na lošem glasu, jeste njegovo nepredvidljivo ponašanje. Njegovo rano otkrivanje i pravovremena hirurška intervencija omogućava izlečenje u 90 odsto slučajeva.
- Koliko god jedna osoba bila neosetljiva na sunce i imala dobar pigment kože pocrveneće. Osobe svetlije puti pre izgore i duže im traju štetni efekti. U poslednje vreme evidentan je porast broja osoba alergičnih na sunce. Pored maksimalne zaštite, njihovo lečenje zahteva i antialergijsku terapiju. Prevencija je veoma važna i zato treba obratiti pažnju na simptome, kao što su krvarenje, crvenilo, bol, svrab. Svaka promena na koži može se otkloniti, kaže dermatovenerolog dr Slađana Aleksić iz ordinacije „Derma Centar“.
Usled čestog izlaganja suncu, javljaju se solarne pege, koje se ne mogu otkloniti. To je prvi znak da treba biti obazriv. Ukoliko se naglo pocrni koža dobija opekotine. Posle toga oljušti se i boja spada. Zbog toga bolje je svaki dan postepeno se sunčati jer je ta boja postojanija. Mladeži zahtevaju posebnu brigu. Treba ih mazati malo debljim slojem kreme.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa