2. avgust 2012.2. avg 2012.
NARODNI MUZEJ ŠABAC

MALO LUDOSTI, PUNO LjUBAVI I DUŠE

Povodom prvih Šabačkih konjičkih svečanosti, prošlog petka, 27. jula, otvorena izložba „Dva veka galopa u Šapcu“
Od galopa 1820. godine u čast rođenja sina Jevrema Obrenovića, Miloša, pa do danas ljubav prema konjima u Šapcu i šabačkom kraju ne jenjava. Dokaz za to su ne samo pune vitrine pehara već i izložba koja je ovekovečila uspehe konjičkog sporta na ovom prostoru.
U ime Gradske uprave, hipodroma i organizacionog odbora Šabačkih konjičkih svečanosti izložbu je otvorio Sovranije Čonjagić.
- Naizgled logično pitanje je otkud konji u Muzeju. Muzej je tu sigurno da svedoči o prolaznosti, a ponekad ima priliku da svedoči i o neprolaznosti. Mislim da su dva veka galopa upravo dokaz da su konji večni. Kada smo razmišljali o tome kako da započnemo ove konjičke svečanosti ništa nam nije bilo logičnije nego da se podsetimo temelja konjičkog sporta u našem gradu. Koliko god puta da pomenemo ime gospodara Jevrema Obrenovića neće biti dosta jer je on zaista dao veliki doprinos. Sa velikom radošću možemo konstatovati da ta nit nije prekinuta do danas. Taj trenutak večnosti, vrlo često je to samo jedan trenutak pobede za sve ljude koji su imali prilike da vole konje, da ih imaju ili samo da za njih navijaju je to o čemu pričamo i što je ovekovečeno kroz ovu izložbu koju imamo priliku da vidimo večeras. Siguran sam da kao što u nekim ljudima koji su nasledili i ugrađuju se u tu ideju razvoja konjičkog sporta ovde imamo konje koji od sadašnjeg trenutka prave istoriju. Puno pričamo o ljudima, a ova izložba i ova priča treba da bude priča o konjima. Ove svečanosti će sigurno biti jedinstvena prilika koju do sada Šabac nije imao da na jednom mestu vidi više od sto konja. Mi ćemo dati sve od sebe da svi koji dođu u naš grad u njemu uživaju kao što ćemo svi mi večeras uživati u ovoj izložbi.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa