6. septembar 2012.6. sep 2012.
GLAS PRAVOSLAVLjA

USEKOVANjE GLAVE SV. JOVANA KRSTITELjA

„Izabran od drevnih vremena da budeš preteča i krstitelj Spasitelju sveta ““ Hristu Bogu, Jovane Bogoslovni, tebi, koji si proslavio proslavivšeg te Gospoda, prinosimo pohvalne pesme kao najvećem između svih od žena rođenih, kao angelu u telu, kao propovedniku pokajanja, a ti pošto imaš veliku slobodu pred Gospodom, oslobađaj nas od svake nevolje i pobuđuj na pokajanje, nas koji ti s ljubavlju kličemo: Raduj se, veliki Jovane, proroče, pretečo i krstitelju Gospodnji!“
Iz „Akatista“, Kondak 1.
Svetom Jovanu Krstitelju posvećeno je šest praznika u toku godine. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 7. januara po julijanskom, odnosno 20. januara po gregorijanskom kalendaru u znak poštovanja prema svecu koji je krstio Isusa Hrista. Dan njegovog rođenja proslavlja se 24. juna, odnosno 7. jula po novom kalendaru. Praznikom Usekovanje, 29. avgusta, odnosno 11. septembra obeležava se dan njegove smrti. Smrt Jovana Krstitelja dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je jer je toga dana osvećena crkva koju su nad njegovim moštima u Sevastiji podigli car Konstantin i carica Jelena.
Sveti Jovan, Preteča Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista, prethodio je svojom smrću dobrovoljnoj Spasiteljevoj smrti kao što je prethodio i Njegovom rođenju. Ovozemaljski život svetog Jovana okončana je mučeničkom smrću, a njegova nevina krv pala je od ruke Iroda Antipe, jednog od četvorice savladara Galileje. Sin starog Iroda, ubice vitlejemske dece, bio je najpre oženjen kćerkom arapskog cara Arete. Oteravši je oženio se Irodijadom, ženom svog rođenog brata koji je još uvek bio živ. Ovaj brak između Iroda i njegove snaje suprotan svim Božjim i ljudskim zakonima bio je mešavina preljube i incesta. Pravdoljubivi Jovan Krstitelj, koji je u to vreme propovedao u Galileji, nije mogao da otrpi toliko bezakonje tako da je sa javnih mesta poručivao Irodu da ne može imati ženu brata svoga. Irod ga zbog toga baci u tamničke okove. Irodijada, koja je bila veoma ljuta na Jovana, htela je da ga odmah ubije ali to nije dozvoljavao Irod. Bojao se da ga preda smrti ne zato što se bojao Božje kazne nego što „se poboja naroda; jer ga držahu za proroka“ (Mt. 14, 5).

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa