4. oktobar 2012.4. okt 2012.
OLAKŠICE PRIVREDI, MANjE NOVCA LOKALNIM SAMOUPRAVAMA

UKIDANjE REPUBLIČKIH I LOKALNIH TAKSI

Ukidanje parafiskalnih nameta olakšaće poslovanje malim privrednicima, koji su do sada morali da izdvajaju velika finansijska sredstva za republičke i lokalne takse i naknade, tvrde stručnjaci. Ipak, ova mera odraziće se i na budžete jedinica lokalnih samouprava, koje će ostati uskraćene za deo izvornih prihoda
Plaćanje mnogobrojnih taksi i naknada uskoro će postati prošlost za Dragorada Jurišića, suvlasnika firme „Jurko“ iz Šapca. On je, poput drugih privrednika, svake godine izdvajao značajna novčana sredstva na ime parafiskalnih obaveza, te će mu odluka Vlade olakšati poslovanje.
- Svako rasterećenje malih i srednjih preduzeća je dobrodošlo. Do sada smo plaćali godišnju naknadu za firmarinu od 20.000 dinara po objektu, što je neprimereno. Bilo bi dobro da su iznosi firmarina kod pravnog subjekta koji obuhvata više maloprodajnih objekata bili proporcionalno opterećeni, gde bi recimo iznos firmarine bio niži za svaku sledeću prodavnicu ili radnju, kako bi se stimulisala privreda i omogućilo zapošljavanje radnika. Bilo je i drugih nelogičnosti, poput plaćanja taksi na svetleće reklame, što je veoma nepopularno i neodgovorno, jer je ta reklama moja, ja plaćam struju za nju, ulepšavam izgled objekta i obaveštavam građane da mogu da kupe nov proizvod, a na sve to moram da plaćam i taksu, kaže Jurišić.
Ekonomisti pozdravljaju donete mere, jer će, prema njihovom mišljenju, one omogućiti lakše poslovanje malim i srednjim preduzećima. Sa druge strane, posledice ukidanja taksi delimično će se manifestovati na prihodnoj strani budžeta lokalnih samouprava, ističe mr Marko Miljković, saradnik Ekonomskog instituta iz Beograda.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa