11. oktobar 2012.11. okt 2012.
GALERIJA KULTURNOG CENTRA ŠABAC

TEKSTURA DUŠE

Samostalna izložba slika i crteža Živke Suvić Petrović, akademske slikarke iz Sremske Mitrovice, otvorena u ponedeljak 8. oktobra
Rađene u kombinovanoj tehnici slike i crteži akademske slikarke Živke Suvić Petrović doneli su ispisana osećanja na ženskim licima od osmeha do bezizražajnosti vremena u kome egzistiraju. Korišćenjem peska, novina, pastela, auto-laka i akril-slike slikarka ostaje dosledna modernističkoj tradiciji upotrebe različitog materijala. Dominantnoj crvenoj boji pozadine suprotstavljaju se nijansirani i zasenčeni likovi koji pričaju svoju priču „kao metafore nemog krika pojedinca u savremenom društvu“.
-Robustan izraz i preciznost misli je centar iz koga sve kreće. Beleženje izvornog i suštinskog neverovatno je izražen u ovim portretima, a i autoportretima. Ozbiljno promišljanje, koje energično beleži ono što je za nju bitno ne obazirući se na lice skriveno maskom pojavnosti, uvežbanom mimikom lica koje pokazujemo svetu. Pojavnost nestaje onog momenta kad Živka svojim pronicljivim slikarskim osećajem beleži svoje nepogrešivo izčitavanje lika koji je naslikan, predstavljen. Iznenadi nas saznanje da ih je u potpunosti spoznala. Pred njom je teško imati tajne - rekla je Sonja Petrović, kustos galerije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa