18. oktobar 2012.18. okt 2012.
TURSKA

MISTIČNA IGRA DERVIŠA

Turski grad Konja ima četiri miliona stanovnika i dvesta kilometara je udaljena od Ankare. Ima periferiju kockastih kuća, naselja višespratnih zgrada, ulice, bulevare... Upravo ulazimo u jedan beskrajan i širok; zaustavljamo se ispred semafora. Dok čekamo posmatram belu zgradu sa moje desne strane, pogledom obuhvatam i plavu tablicu na kojoj piše:
“˜Bulevar Alije Izetbegovića“™! Je li to možda onaj... i ne dovršavam pitanje, a naš vodič kaže da je to baš onaj koji je nekad bio predsednik jedne republike eks Yugoslavije.
No, Konja ili predvorje Kapadokije, kako je nazivaju, grad je drevne prošlosti i bogate istorije. Njegovo ime potiče od reči Ikonium što u prevodu znači grad ikona (u Konji su boravili sveti Petar, sveti Pavle i sveta Tekla). Postoji još od trećeg milenijuma pre nove ere kao naselje u kojem su prvobitno živeli Hetiti ““ starosedeoci ovih krajeva. Tek od 133-će godine pre nove ere rimski kralj, Atolos III-ći ““ prvi put u dotadašnjoj istoriji ““ piše testament i ne ostavlja grad svom potomstvu već - rimskoj imperiji. Da li je to bila njegova istinska želja ili samo mudar politički potez da bi zemlju spasao od rimske invazije - istorija nije dala odgovor.
Danas je Konja poznata kao napredan privredni i industrijski grad sa bezbroj predgrađa u prostranoj niziji na kojoj se nalazi. Pored starog jezgra sa džamijom i mnoštvom prodavnica suvenira, osoben je po tome što u njemu još uvek egzistiraju stari zanati. Onaj ko prvi put dođe u Konju obraduje se kada ugleda izlog sa grnčarijom, voskarom ili užarsku prodavnicu, a još više se obraduje kada uz abadžiju radnjicu ugleda luksuznu ii blistavu sa poslednjim modelom ““ mobilnih telefona ili prodavnicu automobila najnovijeg tipa! No, turisti iz celog sveta u Konju dolaze zbog posete jedinstvenom i nesvakidašnjem ““ redu Plešućih derviša!
Sa nestrpljenjem i radoznalošću koju izaziva sve što je nepoznato i obavijeno izvesnom tajnom odlazimo ka određenoj četvrti grada u kojoj je još 1926.godine napravljen veliki kompleks sa školom, džamijom Iplički, Muzejom i Mauzolejojom u kome je sahranjen Mevlana (osnivač derviškog reda, kao i njegovi saradnici visokog ranga).

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa