Инфо

Берза

  • aero 1.682 ▼ -0,59%
  • alfa 33.605 ▼ -2,41%
  • gmon 1.595 ▼ -0,31%
  • jesv 5.150 ▲ 0,88%
  • niis 679 ▼ -0,73%
  • spru 810 ▲ 1,00%
  • svrl 600 ⚫ 0,00%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
  • thhm 235 ⚫ 0,00%
  • tlkb 2.700 ⚫ 0,00%
(18. октобар 2012.)
ТУРСКА

МИСТИЧНА ИГРА ДЕРВИША

Турски град Коња има четири милиона становника и двеста километара је удаљена од Анкаре. Има периферију коцкастих кућа, насеља вишеспратних зграда, улице, булеваре... Управо улазимо у један бескрајан и широк; заустављамо се испред семафора. Док чекамо посматрам белу зграду са моје десне стране, погледом обухватам и плаву таблицу на којој пише:
“˜Булевар Алије Изетбеговића“™! Је ли то можда онај... и не довршавам питање, а наш водич каже да је то баш онај који је некад био председник једне републике екс Yугославије.
Но, Коња или предворје Кападокије, како је називају, град је древне прошлости и богате историје. Његово име потиче од речи Икониум што у преводу значи град икона (у Коњи су боравили свети Петар, свети Павле и света Текла). Постоји још од трећег миленијума пре нове ере као насеље у којем су првобитно живели Хетити ““ староседеоци ових крајева. Тек од 133-ће године пре нове ере римски краљ, Атолос ИИИ-ћи ““ први пут у дотадашњој историји ““ пише тестамент и не оставља град свом потомству већ - римској империји. Да ли је то била његова истинска жеља или само мудар политички потез да би земљу спасао од римске инвазије - историја није дала одговор.
Данас је Коња позната као напредан привредни и индустријски град са безброј предграђа у пространој низији на којој се налази. Поред старог језгра са џамијом и мноштвом продавница сувенира, особен је по томе што у њему још увек егзистирају стари занати. Онај ко први пут дође у Коњу обрадује се када угледа излог са грнчаријом, воскаром или ужарску продавницу, а још више се обрадује када уз абаџију радњицу угледа луксузну ии блиставу са последњим моделом ““ мобилних телефона или продавницу аутомобила најновијег типа! Но, туристи из целог света у Коњу долазе због посете јединственом и несвакидашњем ““ реду Плешућих дервиша!
Са нестрпљењем и радозналошћу коју изазива све што је непознато и обавијено извесном тајном одлазимо ка одређеној четврти града у којој је још 1926.године направљен велики комплекс са школом, џамијом Иплички, Музејом и Маузолејојом у коме је сахрањен Мевлана (оснивач дервишког реда, као и његови сарадници високог ранга).

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa