6. decembar 2012.6. dec 2012.
UZGOJ SVINjA U ŠABAČKOM KRAJU

SVAKO MORA NAĆI RAČUNICU

Loši uslovi uslovili smanjenje broja tovljenika u Mačvanskom okrugu. Direkcija za poljoprivredu nastoji da u okviru svojih mogućnosti pomogne stočarima. „Proteinka“ predstavila najnoviju paletu svojih proizvoda za ishranu svinja i obećala povoljne uslove nabavke
Na teritoriji Grada Šapca godišnje se proizvede oko 160.000 tovljenika. Međutim, iako je područje Mačvanskog okruga, a pre svega šabački i bogatinski kraj nadaleko poznat po tradiciji i kvalitetu uzgoja svinja, sveukupna ekonomska situacija i klimatske promene i ovde su odnele svoj danak. Broj stoke se smanjio, a stočari više nego ikad zabrinuti da li će sa prehranom “pregurati“ zimu.
-Otkupna cena mesa je loša. Došla je ispod 200 dinara, što je za nas proizvođače u ovoj sušnoj godini kada je kukuruz totalno podbacio, a soja dostigla cenu od 90 dinara neisplativo. Ili smo na nuli ili na gubitku. Naši proizvodni kapaciteti su oko 500-600 tovljenika. Ove godine smo smanjili broj krmača sa preko 50 na 40 komada. Hrana je skupa i nema je dovoljno - ističe odgajivač svinja iz Mačvanskog Pričinovića Radovan Mićanović.
Sa tim da je ovo izuzetno teška godina za poljoprivrednike slaže se i proizvođač Voljen Kovačević iz Tabanovića, koji takođe tvrdi da cena otkupa ne podmiruje troškove proizvodnje, te da je ovo za stočare izuzetno teška godina.
-Cena je niska, nema nikakve akumulacije, nedostaje hrane. Situacija je jako loša, kaže Kovačević.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa