24. januar 2013.24. jan 2013.
IZMEĐU REDOVA

SMS DOBA

I početkom ove godine slične su prilike kao i prethodnih, sve je skuplje, samo je život jeftiniji.
U novoj godini promenjeni su i uslovi za odlazak u penziju. U budućnosti će u mirovinu, čini se, odlaziti samo stogodišnjaci, ali uz obavezno prisustvo jednog od roditelja.
Ne može se reći da kod nas u Srbiji nisu uređeni kako proizvodni tako i ekonomski tokovi. Eto, na primer, Kinezi nam grade mostove i rade još koješta. Talijani nam prave automobile i rade još koješta. Rusi nas greju i rade još koješta. Sad će i Arapi da nam proizvode hranu i verovatno rade još koješta. Nemci vode našu politiku i rade svašta i koješta. I tako redom. A mi, kad bi mogli i hteli, uz sve njih i ne možemo da se dokažemo.
Zbog gradnje onog Južnog toka kroz Srbiju, sve više se kod nas uči ruski jezik. Pošto i Kinezi obilato grade, i njihov jezik je u primeni. A kako su po televizijama popularne turske serije i taj jezik je sve prisutniji. Valjda će neko u ovoj zemlji početi da uči i srpski.
Kod nas ništa nije za čuđenje. Nedavno su sa crkve na jednom šabačkom groblju pokrali oluke. Lopovi više nemaju mere, al“™ imaju oluke.
A negde u Šumadiji nedavno je neki tip, ukrao ni manje ni više, nego ceo most težak oko dve tone, i prodao ga kao staro gvožđe za trista evra. I naravno, policija ga uhapsila. Biće da je to jedini Srbin koji je uhapšen što je ukrao most, oni drugi su se izvukli.
Ali kad vidimo šta se radi na onom takozvanom razvijenom Zapadu, kod nas i nije tako strašno. Skoro je tamo negde izvesna žena ukrala ceo voz i još ga slupala. Kod nas do toga nije došlo, još uvek se samo krade, ali po vozovima.
U našoj prestonici od neki dan lekovi se na recept mogu nabavljati i u privatnim apotekama. A što se tiče takozvane unutrašnjosti, mole se građani da se uzdržavaju i od bolesti i od lekova. Ipak je to privatna stvar.
Nismo mi baš tako nesavremeni, u toku novogodišnje noći razmenjeno je oko pedeset miliona SMS poruka. To je dokaz koliko smo se otuđili jedni od drugih, retko ko po nekadašnjem običaju prošeta do familije ili prijatelja, ovako je jeftinije, mobilni pa ukucaš šta mu želiš. A kad se sretnemo, verovatno ćemo se prepoznati.
Tako je jedna poruka izazvala posebnu pažnju. Glasi: Da živiš dugo kao Krkobabić, da se zaljubiš kao Mrkonjić, da imaš para kao Mišković i da te ne uhvati Vučić.
Krojači takozvane nove tradicije čine sve da se nove navike ukomponuju u novo doba. I što je najgore, u tome i uspevaju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa