7. mart 2013.7. mar 2013.
DEVETA GODINA OD UBISTVA GARDISTA U TOPČIDERU

POTRAGA ZA ISTINOM

Ustavni sud Srbije ustanovio da je porodicima nastradalih gardista uskraćeno pravo na pravično suđenje i pravo na život. Otac ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića, iz Bele Reke, Janko Jakovljević, traga za istinom
Nedavno je Ustavni sud Srbije naložio Višem sudu u Beogradu da u najkraćem roku okončaju pretkrivični postupak i otkriju počinioce ubistva gardista u Topčideru. To je dalo još jedan tračak nade da će istina konačno izaći na videlo i da će se rešiti postupak koji je ušao u devetu godinu što predstavlja veliku sramotu za državne istražne i pravosudne organe.
Na stražarskim mestima u kasarni na Topčideru 5. oktobra 2004. godine, ubijeni su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović. Od tada traju razne malverzacije vezane za obelodanjivanje istine, od tvrdnje pojedinaca i nekih organa, da su gardisti pucali jedan na drugog što je pobijeno eksperstskim veštačenjem američkog federalnog balističkog zavoda kada je dokazano da je na Dragana i Dražena pucalo treće lice. I kad god se očekivao rasplet, čitav proces je rukovođen nekakvim nepoznatim silama odlazio u drugom pravcu. Uz tragediju koja je zadesila mlade ljude, prikrivanje istine nanosilo je nov bol njihovim porodicama.
- Ustavni sud sada utiče na Tužilaštvo da pokuša da razjasni neke stvari i da naloži nadležnim istražnim organima da sprovedu postupak do kraja. Naravno treba naći počinioce zločina ali i one koji su zataškavali istražne radnje. Nerealno je što se sve to još vodi kao predkrivični postupak što je opet jedan vid ometanja daljih istražnih radnji. Tako su već i neke tužbe zastarele što govori da je neko baš tako hteo, tako više ne mogu da se nastave krivične prijave protiv bivšeg komandanta Gardijske brigade i još nekoliko ličnosti koji su sve to morali da znaju po službenoj dužnosti. Ima tu i neobičnih okolnosti, naprimer da kamere baš tada nisu radile pošto je u tom vremenu uređaj za video snimanje bio na popravci a takav objekat ni u jednom trenutku ne sme da bude bez video nadzora - navodi otac ubijenog Dragana, Janko Jakovljević.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa