28. mart 2013.28. mar 2013.
KINA

ELIKSIR MLADOSTI

Vraćamo se u Šijan. Ceo grad je još uvek opasan dobro očuvanim zidinama sagrađenim za vreme dinastije Ming. Širokim ulicama oivičenim bujnim drvoredom stigli smo do pagode Velike i Male Guske smeštene u velikom uređenom parku.
Čekalo nas je još jedno iznenađenje. Džamija u kineskom stilu!
“U Šijanu živi znatan broj vernika muslimanske vere“, reče Jong. Prolazili smo kroz kapije niskih otvorenih paviljona napravljenih u tipično kineskom stilu da bismo došli do dna vrta odakle se čuo glas ““ mujezina! Ali, ono što smo ugledali nikako nije ličilo na džamiju. Ispred prizemne jednobojne građevine posmatramo kosooke žitelje ove budističke zemlje. Predani molitvi, svaki od njih je klečao na parčetu svog “kineskog tepiha“.
Razgledanje ovog neobičnog grada završavamo u izuzetnom Huaguing parku. Pošljunčene staze vodile su do plameno-crvenih paviljona koji su se neprestano ogledali u smaragdnoj boji jezera.
Naši najstariji saputnici zanemaruju priču vodiča Jonga o zlatnim ribicama i neobičnim pticama. Užurbano odlaze u apoteku preko puta. Kasnije im se pridružujemo. Unutra je bilo veoma bučno.
“Ne, akupunktura je prevaziđena! Nama su rekli da Vi imate specijalan lek za podmlađivanje!“, uglas su govorile naše saputnice obraćajući se mladom čoveku u belom mantilu. Klimnuo je glavom i istog časa pogledao u jednu od bezbroj poređanih staklenih tegli sa neobičnim korenom.
“Tačno! To je koren GINSENG ili “DRVO ŽIVOTA“! Donet je iz Čanbaj-planina i mnogo je jači od onog, ravničarskog. Ja ga godinama upotrebljavam.“, rekao im je Kinez.
“Dragi moj! Pa Vi ste suviše mladi za taj “magični“ lek!“, začudila se jedna od gospođa.
“Varate se. Kada počnu da cvetaju hrizanteme, napuniću šezdeset-pet..!“, klanjajući se odgovori joj samozadovoljno.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa