11. jul 2013.11. jul 2013.
SUDBINA ILI ZANIMANjE

ŽIVOT NA ULICI

Svake godine tokom leta na šabačkim ulicama broj maloletnih prosjaka se povećava. Ingerencije nadležnih službi po pitanju pomoći ovoj deci su ograničene, zbog komplikovanih zakonskih procedura i teškog dokazivanja da iza prosjačenja stoje organizovane grupe.
Među dobro poznatim licima u pešačkoj zoni u Šapcu svake godine se mogu videti nova, pretežno maloletnih prosjaka, koji dolaze iz drugih gradova. Prosjačenje predstavlja oblik zloupotrebe maloletnih osoba, te u prijavljenim slučajevima reaguje Centar za socijalni rad.
- Kada dobije prijavu policije da su zatekli dete na ulici koje prosi, Centar za socijalni rad obavlja razgovor sa roditeljima, kao i sa detetom, pod uslovom da je dete starije i da je sa njim moguće razgovarati. Potom procenjujemo celokupnu situaciju u porodici, te donosimo odluku o eventualnom izdvajanju deteta iz primarne porodice. Maloletnik može biti smešten u hraniteljsku porodicu, ili ostati u svojoj primarnoj porodici, pri čemu naša institucija prati kasnije ponašanje, kako deteta, tako i roditelja, kaže Olivera Vasić iz šabačkog Centar za socijalni rad.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa