22. avgust 2013.22. avg 2013.
PROBLEMI VODOSNABDEVANjA U ŠABAČKOM KRAJU

VODE NIKADA DOSTA

U proteklih nekoliko godina iskopano oko dve stotine dubinskih bunara na do tada bezvodnim terenima Pocerine. Interesovanje za bušotine veliko posebno što ih prati stimulans Direkcije za poljoprivredu Grada Šapca
Poslednjih godina sa vrelim letima izražena je i potreba vodosnabdevanja u šabačkom kraju. Posebno je ugrožena Pocerina gde vode nema dovoljno ni za osnovne potrebe domaćinstava a pogotovo za navodnjavanje useva. Gradska uprava posredstvom Direkcije za poljoprivredu nastojala je da taj problem delimično ublaži ali još uvek nisu postignuti efekti koji bi zadovoljili potrebe većeg dela stanovništva za vodom.
- Za protekle četiri godine urađena su 174 dubinska bunara dok je samo u prošloj godini izbušeno 67. U prvih šest meseci ove godine već je popunjen godišnji budžet za kopanje dubinskih bunara sa kopanjem šezdeset jednog bunara - kaže Predrag Srdanović, direktor Direkcije za poljoprivredu.
Gradska uprava i ove godine je stimulisala kopanje dubinskih bunara uplatom od 20 evra po dužnom metru, naravno sa ograničenjem da se to bušenje može izvoditi najviše do stotinu metara. Na taj način zainteresovani poljoprivrednici, naravno samo iz registrovanih domaćinstava, troškove obezbeđivanja vode, smanjivali su za polovinu. Mnogi od onih koji su u bezvodnim krajevima obezbedili sebi dubinske bunare već su se uverili u prednosti korišćenja navodnjavanja pa je time i interesovanje za ovaj postupak znatno povećano. Neke procene su da oni koji su u ovom periodu vodu koristili za navodnjavanje povećali su svoju proizvodnju bar za pedeset odsto što u krajevima zastupljenim voćem i nije beznačajan uspeh.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa