3. oktobar 2013.3. okt 2013.
POČELA PRIMENA TUŽILAČKE ISTRAGE

AMERIČKI MODEL

Od 1. oktobra u svim javnim tužilaštvima i sudovima počela je da se primenjuje tužilačka istraga. Ona je predviđena Zakonikom o krivičnom postupku i u Tužilaštvu za organizovani kriminal i Tužilaštvu za ratne zločine primenjuje se već više od godinu i po dana. Istraga iz ruku istražnog sudije prelazi u ruke tužioca.
-Republika Srbija je ratifikovala brojne konvencije kojima se obavezala da svoju zakonsku regulativu uskladi sa postojećim međunarodnim standardima. Ovaj Zakon nije izmena postojećeg, nego je potpuno nov. Kompletan postupak istražnog sudije prebacuje se na javnog tužioca. Javni tužilac rukovodi predistražnim postupkom, što je radio i do sada, i kao rukovodilac ove faze, preduzima radnje na gonjenju učinilaca krivičnih dela. Novo je da istražni sudija gubi svoja ovlašćenja i umesto njega istragu vodi javni tužilac, koji donosi naredbu o sprovođenju istrage i po osnovu nje dalje postupa sam. Istražni sudija dobija ulogu sudije za prethodni postupak i praktično će biti kontrolor rada Tužilaštva, objašnjava viši javni tužilac Zoran Obradović i dodaje da je tužilac za prethodni postupak sada jedini ovlašćen da odredi pritvor.
Obradović navodi da su imali obuku u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Smatra da je tužilaštvo možda i najbolje pripremljeno za ovaj zakon, u odnosu na druge institute koji treba da ga primenjuju, a to su policija i sud. Ipak, misli i da obuka nije sprovedena blagovremeno i na dovoljno temeljan način.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa