19. decembar 2013.19. dec 2013.
HUMANOST MONAHINjE EVGENIJE

DAROVI UMESTO SLAVLjA

Monahinja Evgenija iz Manastira Radovašnica veći deo novca namenjen za obeležavanje slave poklanja nevoljnicima. Kaže “Pravoslavnu vrlinu svi treba da pokazujemo“
Milica Abt, srpkinja koja je radni vek provela u Švajcarskoj, sada mati Evgenija, letos zamonašena u manastiru Radovašnica, već godinama brine o ljudima koji su u nekoj nevolji. Da li su to bolesni, siromašni, ubogi, mati Evgenija odvaja teško stečeni dinar i tim ljudima pomaže, nekada u novcu, nekada u namirnicama a nekada i u drvima za ogrev.
Potiče iz ugledne semberske porodice u kojoj su se slavile dve slave. Majka je slavila Đurđic devojačku slavu a otac Svetog Nikolu. Tako je navikla u svojoj porodici, tako je običaje poštovala i tamo u belom svetu. I tamo je deo novca odvajala za pomoć ljudima kojima je to potrebno a posebno sada po povratku u zavičaj. I za ovaj Đurđic spremila je prigodan i skroman ručak a veći deo novca opredelila za siromašne i bolesne. Isto to je učinila i za današnju slavu Svetog Nikolu. Običaj je da te darove uruči onima kojima je to namenjeno još pre slave kako bi se i oni koji nemaju bar koliko toliko obradovali.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa