29. januar 2015.29. jan 2015.
PROTEST MEŠTANA LIPOLISTA

GRAĐANI HOĆE DOKTORKU MILU

Moramo je vratiti, jer je to zaslužila, ukupnim ponašanjem, tvrde gotovo uglas građani, optužujući medicinsku sestru Biljanu Vujanić. Mirno rešavanje očigledno ozbiljno narušenog međuljudskog odnosa dve medicinske radnice, nije urodilo plodom, a direktor Doma zdravlja u Šapcu, Miroslav Popović, podseća na Hipokratove reči iz zakletve da kolege moraju biti braća
Više stotina meštana Lipolista, protestvovalo je prošlog ponedeljka, po hladnom vremenu ispred seoske ambulante i u njenoj čekaonici, protiv odlaska doktorke Mile Marinković, na rad u ambulantu susednog Dobrića. Oni traže povratak, kako su naglasili njihove omiljene lekarke, koja ih je mnogo zadužila u njihovo selo, a za sve optužuju doktorkinu medicinsku sestru Biljanu Vujanić.
Hvale Milu, kude Biljanu
- Vredna je, odana poslu, disciplinovana, uslužna. Njena reč, često pacijentu znači lek, kaže Dragica Mitrić iz Lipolista, bivša medicinska sestra, koja je sa doktorkom radila četiri godine. Đorđe Kojić iz istog sela priseća se trenutaka, kad mu je doktorka Mila, hitno pomogla, posle ujeda stršljena, bez obzira što je bila nedelja i ambulanta zaključana. Slično govore i Slobodan Stamenić, Radivoj Nikolić, Ivana Božanić i Milivoj Marković iz mase nezadovoljnih Lipolištana, koji su se po zimskom danu u velikom broju okupili s željom da doktorku Milu, vrate u njihovu ambulantu. S druge strane žučno kritikuju, meštanku medicinsku sestru u istoj ambulanti Biljanu Vujanić. Smatraju je glavnim krivcem za doktorkin odlazak, kao što rekoše i nekih njenih prethodnika.
- Mi smo uz ovaj narod. Nas je još šest članova Saveta mesne zajednice i mislimo isto kao i ovi ljudi. S druge strane, ovo je prilika da kažem i da stepen medicinskih usluga treba približiti korisnicima, kako u gradu, tako i u selu. U našoj školi je 250 dece, Lipolist je na značajnom mestu, povezan dobro sa susednim mestima, značajno smo pomogli ambulantu i činićemo to i u buduće, ali nećemo da budemo građani drugog reda u odnosu na one u gradu, kaže Goran Mijailović, predsednik Mesne zajednice Lipolist.
Protest guše propisi?
Organizaciono ambulanta u Lipolistu, kao i ona u susednom Dobriću, pripadaju Domu zdravlja Šabac. U ovoj medicinskoj kući bogate tradicije, znaju za slučaj doktorke Mile i njene medicinske sestre Biljane. Pokušali su i pomirenje ali nije pomoglo. Postupajući po prijavi Biljane Vujanić za navodni mobing, Republička agencija za mirno rešavanje sporova, potvrdila je prijavu, koju nezadovoljni meštani smatraju iznuđenom.
Direktor Doma zdravlja u Šapcu, doktor Miroslav Popović, koji je nedavno dolazeći na ovu dužnost, nasledio i pomenuti spor, ističe da je konačno u dogovoru sa načelnikom opšte prakse, doktorom Miroslavom Milješićem, odlučeno da doktorka Mila pređe na rad u susedni Dobrić. Ona je takvo rešenje potpisala i prošlog ponedeljka, zatekli smo je na radu u ambulanti u Dobriću, gde je kako kaže direktor Popović, tada pregledala čak 39 pacijenata. Medicinsku sestru Biljanu nismo zatekli na radnom mestu u Lipolistu.
- Naš cilj je poboljšanje ukupne zdravstvene zaštite na selu i da lekar i medicinsko osoblje budu na usluzi pacijentima i u najnepristupačnijim mestima, dodaje Popović, a međuljudske odnose smatra sporednijim pitanjem. Iznad svega trudi se da poštuje Zakon.
POSLEDNjA VEST
VRAĆENA DOKTORKA
Poslednja vest, pre zaključenja ovog broja „Glasa Podrinja“, glasi da se posle zalaganja gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, doktorka Mila Marinković, vratila na rad u ambulantu u Lipolistu, što je u skladu sa zahtevom meštana ovog sela, koji su protestvovali.
PETICIJA
U želji da potvrde svoju privrženost doktorki Mili Marinković i vrate je na rad u ambulantu u Lipolistu meštani ovog sela prikupili su peticiju na kojoj je više od 800 potpisa. Cilj je ponovo isti, povratak doktorke u Lipolist. Peticija je upućena na više adresa.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović obećao je pomoć, a građani gotovo uglas tvrde na njihov protest nema nikakvu političku pozadinu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa