19. mart 2015.19. mar 2015.
POSTIGNUT DOGOVOR MINISTARSTVA I STOČARA

OTKUP TOVLjENIKA

Vlada Srbije odobrila je Republičkoj direkciji za robne rezerve da od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava otkupi jedan deo tovljenika za novac, a drugi za merkantilni kukuruz
Istovremeno, povećane su i dažbine na uvoz živih svinja, a doneta je i odluka i o taksama na uvoz svinja, kako bi se rešila teška ekonomska situacija proizvođača tovnih svinja, koja je eskalirana prilikom nedavnih protesta stočara Mačve, Pocerine i Srema. Direkcija za robne rezerve može, do 30. aprila, da otkupi 10.000 tovnih svinja i to po ceni od 170 dinara za prvu klasu, 150 dinara za drugu klasu i 140 dinara za treću klasu. Dobijena je i saglasnost za naturalnu razmenu 15.000 tona kukuruza za tov svinja i to 11 kilograma za prvu klasu, 10 kilograma za drugu klasu i devet kilograma za treću klasu tovnih svinja. Vlada je donela odluku i o taksama na uvoz svinja, koja se ogleda u tome da će prelevmani biti povećani sa 3,6, odnosno 4,8, na 10 dinara.
- Zadržali smo odluku o ukidanju prelevmana na uvoz prasića. Na taj način smo želeli da postignemo jedan izbalansiran odnos prema Evropskoj komisiji sa jedne strane, a sa druge strane da maksimalno zaštitimo domaće proizvođače, navode u Ministarstvu poljoprivrede.
Celokupan otkup i razmena tovljenika vršiće se preko Republičke direkcije za robne rezerve koja će pripremiti ugovore za proizvođače i klaničare, a uslov za otkup i razmenu je da je reč o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu. Očekuje se da otkup tovljenika počne tokom ove sedmice. Istovremeno, radi se i na izmeni Pravilnika kojim će se regulisati uvoz, promet i upotreba zamrznutog mesa.
Predstavnici Unije poljoprivrednika zadovoljni su postignutim dogovorom.
- Obradovala nas je vest o postignutom dogovoru u vezi sa otkupom svinja. Deo proizvođača će se odlučiti za prodaju po ponuđenim cenama, dok će ostali, pre svih oni koji imaju manje parcele, prihvatiti razmenu za kukuruz, kaže predsednik Unije poljoprivrednika Zlatan Đurić.
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa