30. april 2015.30. apr 2015.
U MEDICINSKOJ ŠKOLI ODRŽANO PRVO PREDAVANjE U OKVIRU KAMPANjE „JOŠ UVEK VOZIM“

ZA VEĆU BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU

„Ja nisam poslušao nikoga, nadam se da ćete vi saslušati mene“
Slaviša Savić
Posle uspešnog pilot projekta „Još uvek vozim“ Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije relizovanog širom Srbije u Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“ održano je prošle srede, 29. aprila, prvo u nizu predavanja koje za cilj ima povećanje svesti mladih o vrednosti bezbedne vožnje.
- S obzirom da Udruženje paraplegičara iz Šapca ima odličnu saradnju sa Medicinskom školom zadovoljstvo mi je što je prvo predavanje održano upravo ovde. Do sada smo, kada je u pitanju bio pilot projekat „Još uvek vozim“ imali odlične povratne reakcije. Oko pet stotina mladih u Zaječaru, Šapcu, Rumi, Kragujevcu, Kraljevu i Čačku imalo je priliku da čuje našu priču. Po reakcijama koje oni ostavljaju na upitnicima koje delimo i po reakcijama na Fejsbuku ova priča je izuzetno praćena. Mislim da je jako bitno da mladi shvate ozbiljnost učešća u saobraćaju ““ rekao je Slaviša Savić, koordinator projekta „Još uvek vozim“ i sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga.
U dogovoru sa Savetom za bezbednost u saobraćaju grada Šapca svi učenici trećeg razreda srednjih škola u narednom periodu imaće priliku da čuju priču čoveka koji je zbog mladalačke nesmotrenosti trajno ostao vezan za invalidska kolica.
- Mislim da je ovo jedna dobra stvar jer je u pitanju drugačiji pristup. Inovacija se ogleda u tome što deca čuju priču učesnika saobraćajne nezgode koji je zbog svoje bahate vožnje i nepridržavanja saobraćajnih propisa doveo i sebe i svoju porodicu u nezgodnu situaciju postavši osoba sa trajnim invaliditetom. Mislim da ćemo, uz svestranu podršku Agencije za bezbednost saobraćaja, uspeti da mlade širom Srbije edukujemo na ovaj način. Nadam se da će i nešto da im ostane u glavi kad sednu za volan ““ dodao je Mihajlo Pajević, predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije.
Prevencija je najbolji način da se smanji broj saobraćajnih nezgoda, a samim tim poveća i odgovornost mladih uzrasta od petnaest do dvadeset dve godine koji predstavljaju najugroženiju ciljnu grupu.
- Prepoznali smo da je ovo dobra ideja jer smo na pripremnim predavanjima videli da reči Slaviše Savića ostavljaju jak utisak na decu. Smatramo da će mladi ljudi, budući vozači, na ovaj način steći veću odgovornost za volanom. Sa predavanjima uporedo ćemo biti izveštavani i od strane Saobraćajne policije o rezultatima da li imamo odgovornije vozače. Očekujem da ćemo kao rezultat dobiti odgovornije vozače, što manje nesreća i što bezbednije učesnike u saobraćaju ““ naglasio je zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić, predsednik Saveta za bezbednost u saobraćaju grada Šapca.
Intenzivna saradnja Medicinske škole i Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga tokom dužeg niza godina rezultirala je i ovim prvim predavanjem.
- Nosioci te saradnje zapravo su članovi Sekcije fizikalne terapije i specijalne rehabilitacije i predmetni nastavnik Nataša Jančikić, tako da nije veliko iznenađenje što je prvo u nizu ovih predavanja zapravo u našoj školi. Preventivni značaj ovog predavanja je veliki kako bi se povećala svest učenika o bezbednosti u saobraćaju. Naravno, povećala i odgovornost samih učenika kako za sebe, tako i druge učesnike u saobraćaju ““ dodala je Jelena Milošević, predsednica Školskog odbora Medicinske škole.
Projekat se već sedam godina realizuje u Sloveniji pod nazivom „Še vedno vozim ““ vendar ne hodim“ kao najznačajnija aktivnost društva paraplegičara jugozapadne Štajerske iz Celja. Njegova opravdanost se ogleda u statistici saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali mladi starosne dobi od petnaeste do dvadeset četvrte godine, a koja pokazuje smanjenje saobraćajnih nesreća za šezdeset odsto, poginulih za šezdeset sedam odsto i teško povređenih za osamdeset sedam odsto.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa