Info

18. jun 2015.18. jun 2015.
USPEH VREDAN POŠTOVANjA

POLAKO ALI SIGURNO

Kada je Promeks pre tačno 25 godina otvorio svoju prvu maloprodaju u ulici Prote Smiljanića, iz tezge koju su uneli u radnju izašla je kornjača. Tako je ova firma dobila i svoj zaštitni znak. Kornjača za Kineze predstavlja simbol uspeha. Ovo drevno verovanje, ali i da se polako, ali siguno najdalje stiže, pokazalo se tačnim kod šabačkog preduzeća.
Prava je retkost da je naći privatno preduzeće koje je osnovano pred najteže trenutke kroz koje je ova zemlja prošla i uspešno se izborilo sa svim izazovima. Još veći kuriozitet je što je od početka do danas složno vode trojica vlasnika, koji u šali kažu da se posle toliko vremena više ne sećaju ni kako su došli na ideju da počnu sa ovim poslom.
Proizvode, prerađuju, pakuju i prodaju kafu, semenke i slične proizvode. Promeks danas ima 17 maloprodajnih radnji na teritoriji grada. Snabdevaju se dva puta nedeljno, uglavnom iz svoje proizvodnje. Takođe, imaju i veleprodaju koja posluje sa gradovima stotinak kilometara oko Šapca. Naredni cilj je da njihovi proizvodi dođu i do Beograda.
-Naše maloprodaje potrošačima nude sopstvene proizvode, ali i konditorsku robu, sokove, nešto alkoholnih pića i sve za torte i kolače. Asortiman je od početka vrlo sličan, samo se dodaju novi artikli. Ljudi su navikli da kod nas kupuju robu na meru. Poslednjih godina imamo i ponudu zdrave hrane, navode stručne saradnice ove firme Anja Mićić i Vesna Pavlović.
Vlasnici Promeksa, pod istim krovom, imaju i firmu Grafopak, koja se bavi proizvodnjom papirne ambalaže, za njih, ali i za druge. Ove dve firme ukupno zapošljavaju oko 70 ljudi, a sam Promeks više od 50. Više od polovine njih u firmi radi duže od 10 godina, a neki i preko 20.
-Naš recept za uspeh je što smo uvek radili u okviru svojih mogućnosti. Uvek smo koristili svoja sredstva. Nikada nismo bili u nekom kreditu i zavisili od drugih. Najteže je bilo u periodu krize i sankcija, 1992.-93. godine. Prodavali bi poneku paštetu, kese za zamrzivač, limenke. Inspekcije su insistirale da se daje roba na čekove, koji su naplatu dospevali kroz mesec dana, a ni isto veče nisu ništa vredeli, priča direktorka firme Verica Dimitrijević.
Vlasnici najvaljuju povlačenje i prepuštanje posla mlađoj ekipi. Kažu da će njihov jedini pravi uspeh biti ako preduzeće nastavi da posluje na istom nivou i nakon toga.
-Magacini su nam puni. Ne dugujemo nikom ništa. Plaćamo sve na vreme. Uspeh je kada bilo kom našem dobavljaču javimo da nam treba roba, a oni i ne pitaju kada ćemo da platimo. Takođe, i puna fascikla onih koji žele da rade kod nas je uspeh. Radnike primamo isključivo putam konkursa, a jedini kriterijum za ostanak je koliko neko pokaže želje da radi, ističe direktorka.
Promeks je rođendan želeo da proslavi i sa svojim kupcima, pa je tako od 4. juna do 5. jula organizovana nagradna igra i promocije. Kupovinom u njihovim maloprodajama preko određenog iznosa stiče se pravo za učešće u nagradnoj igri. Izvlačenja će biti 5. jula, a nagrade su robne: biciklo i veći broj malih kućnih aparata. Takođe, u 10 prodavnica u određenim, unapred najavljenim intervalima, svaki kupac dobija poklon. Manji iznosi dobijaju Promeksove proizvode, veći promotivne poklone, a svaki 100. kupac paket proizvoda.
Građanima Šapca Promeks je za svoj 20. rođendan poklonio sat ispred Nove robne kuće. Iako je on sada u vlasništvu grada, firma se obavezala da će ga održavati dok postoji. Za 25. godišnjicu dogovorili su se sa umetnikom Igorom Marsenićem i gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem da još jedan četvorostrani sat bude postavljen i na Trg u centru kada bude rekonstruisan. Takođe su sa istim ljudima pokrenuli i inicijativu da se napravi fond u koji će uspešni gradski privrednici odvajati neku sumu novca, od čega će se napraviti nešto u gradu što će biti korisno za sve.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa