9. jul 2015.9. jul 2015.
POVRATAK OBUĆARSTVA U KOCELjEVU

DOBAR RADNI AMBIJENT I PLATA NA VREME

Šezdesetih godina prošlog veka Koceljeva je bila značajno mesto na mapi zanatlijskih proizvođača obuće koji su štavili kožu i najpre pravili opanke a kasnije i drugu obuću. Dolaskom“Bate“ i industrijske obuće ovaj zanat sa preko 20 radnji je zamro a tradiciju je nastavila fabrika “Kofleks“ koja je godinama poslovala u okviru “Industrije obuće Beograd“. Međutim, tranzicija je i u ovom slučaju uzela danak, te je u Koceljevi ostala samo tradicija i veliki broj obučenih ali nezaposlenih radnika iz ove proizvodne oblasti.
Ipak, Italijan Pietro Đovani Sabela vratio je obućarstvo u ovu opštinu. Njegova firma “P&D shoes“ već drugu godinu uspešno posluje u zakupljenom prostoru nekadašnje fabrike konfekcije “25. maj“.
Pietro se, kako kaže, školovao u Italiji za elektroničara ali je već sa 17 godina shvatio da ga više zanimaju cipele. Zato se pre podne školovao a popodne učio o obućarstvu. Nakon samo tri godine dvadesetogodišnji Italijan je otvorio svoju firmu za proizvodnju gornjih delova obuće čime se i danas bavi.
Poslovanje u Srbiji datira od pre 15 godina kada je posao započeo najpre u ortačkoj firmi da bi 2011. nastavio samostalno da radi u našoj zemlji.
- Skupa radna snaga za ovaj proces proizvodnje cipela u Italiji primorala me je da tražim jeftiniji način proizodnje i prihvatio sam ponudu prijatelja koji je već radio ovde. U Koceljevi radimo samo gornje delove cipela a đon se radi mašinski u Italiji gde je to dosta jeftinije. Celokupna proizvodnja se plasira u Italiju - rekao je Pietro koji smatra da ova delatnost u Srbiji ima perspektivu ali uz uslov da se radi veoma kvalitetna cipela, jer su firme koje su proizvodile velike količine obuće sumnjivog kvaliteta već propale.
Prema njegovim rečima, kvalitet svojih cipela postiže uvoznom kožom iz Italije a kompletan proces proizvodnje kontrolišu ovlašćeni inspektori poznatih brendova “Guči“ i “Prada“ za koje radi.
Mladima koji u Srbiji žele da pokrenu svoj posao poručuje da je najpre važno da završe školu ali da je takođe veoma bitno da uče, jer je on učio mnogo više nego što mu je škola pružala, kao i da nađu ono što vole da rade jer onaj ko ima volju i raspoloženje da radi može i da uspe.
Kod svojih radnika najviše ceni disciplinu a njegovo je, kako kaže, da im obezbedi povoljan radni ambijent, svakodnevni posao i platu na vreme.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa