15. oktobar 2015.15. okt 2015.
Turistička privredno-kulturna manifestacija u Krupnju

PLODOVI RAĐEVINE

U Krupnju je u subotu 17. i nedelju 18. oktobra 2015. godine u organizaciji Turističke organizacije opštine Krupanj pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i opštine Krupanj treću godinu za redom održana privredno-kulturna manifestacija „Plodovi Rađevine“. Ranijih godina poznata pod imenom „Dani krompira“ manifestacija se održava od 2005. godine i okuplja sve veći broj učesnika, izlagača poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti, takmičara u više kategorija kao što su kuvanje gulaša, izbor za najlepše aranžirani štand i drugim sportskim nadmetanjima i takmičenjima.
Subota 17. oktobar bila je opredeljena za pripremu manifestacije koja se tradicionalno održava na platou ispred Biblioteke „Politika“ Krupanj gde je organizovano okupljanje učesnika u sakupljanju gljiva, izlazak na teren i priprema izložbe gljiva i eksponata Lovačkog udruženja „Krupanj“ iz Krupnja. Od predsednika Udruženja građana „Pečurka“ Krupanj Milosava Teovanovića saznajemo da je ovaj kraj izuzetno bogat gljivama i tako da privlači veliku pažnju ljubitelja prirode i sakupljača gljiva. Izložba gljiva je obuhvatila oko 150 vrsta koje su pažljivo pregledane i determinisane, gljive podeljene na nejestive, lekovite i ukrase prirode. Ova manifestacija je pored domaćih „tihih lovaca“ privukao i veliki broj gljivara iz Novog Sada, Obrenovca, Šapca i Banje Koviljače.
Program planiran za nedelju 18. oktobar započet je takmičenjem u kuvanju gulaša. Učestvovalo je desetak timova sa svojim kotlićima u kojima se spremao gulaš na različite načine, po sistemu i uz parolu „prste da poližeš„. Najbolja ekipa u spremanju gulaša bila je „Hladno pivo“ Krupanj-Banovo Polje-Novi Beograd koju su pratili „Komirić“ iz Komirića i „TO Podgorina“ iz Osečine. Na izložbi poljoprivrednih proizvoda i domaće radinosti posetioci su imali priliku da vide poljoprivrednu mehanizaciju i veliki broj proizvoda od meda (nekoliko vrsta meda, propolis, energetske bombe), voća i povrća (slatku i slanu zimnicu), domaća alkoholna pića (razne rakije i likeri) ali i proizvode iz domaće radinosti (vuneni džemperi, prsluci, čarape i drugo) kao i grnčariju, mlečne proizvode (kravlji i kozji sir) i proizvode od mesa (pršute, kobasice i suvo meso). Učestvovalo je 45 izlagača od kojih su nagrađena tri najlepše aranžirana štanda: Predškolska ustanova „Naša radost“ iz Krupnja, Udruženje građana „Rađevska nit“ Krupanj i Zanatsko-proizvodna radnja „Kostić“ Krupanj.
U okviru predavanja na temu „Savremena poljoprivreda“ održano je nekoliko stručnih prezentacija: „Voćarstvo kao perspektiva razvoja opštine Krupanj: Izbor voćnih vrsta i Tehnologija proizvodnje“, „Jagodičasto voće u organskoj proizvodnji“, „Matičenje u ovčarstvu: Sjenička rasa ovaca“ i „IPARD program“. Profesor doktor Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ističe da u budućnosti u ovom kraju više pažnje treba posvetiti voćarstvu i povrtarstvu jer za to u Rađevini postoje odlični uslovi. Kao Rađevac ponosan je na samu manifestaciju, dobru organizaciju i odličan odziv posetilaca i izlagača.
Kulturno-umetnički program je obuhvatio desetak koreografija i nastup folklornih ansambala iz Osečine, Mačvanskog Belotića, Klenja i Krupnja. Posetioci su i sami uživali u dobroj tradicionalnoj muzici i folkloru, dok su pojedini i sami zaigrali pored svojih štandova sa domaćim proizvodima.
U delu programa predviđenom za najmlađe članovi Biciklističko-ekološkog društva „ECOBIKE“ Krupanj su priredili zanimljiv program sa raznovrsnim sadržajem. Najpre su mladi ekolozi Društva podeljeni u ekološke patrole obišli lokaciju na kojoj se održavala manifestacija „Plodovi Rađevine“ sa ciljem da ukažu na akutne ekološke probleme, kao i to da treba čuvati životnu sredinu kako bi živeli zdravije. Ekološka patrola, pojačana mobilnom biciklističkom ekološkom jedinicom, obišla je zatim i uži deo centra grada kako bi građanima ukazali na sve veću zagađenost cele planete, a samim ti i na sredinu u kojoj živimo.
Ispred zgrade opštine Krupanj, gde je pre nekoliko meseci u okviru projekta „Snaga mladih za održive zajednice“ Društva „ECOBIKE“ Krupanj postavljena jedinstvena instalacija sa solarnim panelom za potrebe besplatnog punjenja mobilnih telefona, tablet računara i sličnih elektronskih uređaja - skulptura koja predstavlja stilizovani suncokret sa vrednom pčelom, održano je kratko predavanje o obnovljivim izvorima energije i ogromnom, ali nedovoljno iskorišćenom potencijalu koji proizvodi sunčeva svetlost, snaga vetra i vode.
Na letnjoj pozornici Biblioteke „Politika“ Krupanj održan kviz znanja „Šta znaš o poljoprivredi“ iz oblasti voćarstva i povrtarstva u kome su učestvovali učenici petih razreda Osnovne škole „Borivoje Ž. Milojević“ iz Krupnja. Deca su imala priliku da, podeljena u četiri takmičarske ekipe po pet članova iz odeljenja, odgovaraju na zanimljiva pitanja iz dve pomenute oblasti, koja su specijalno za ovu priliku pripremili profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Nenad Magazin i Žarko Ilin kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo na saradnji. Sekretar Društva „ECOBIKE“ Krupanj Predrag Dimitrić ističe da su se učesnici na zabavan način upoznali sa osnovama voćarstva i povrtarstva, a njihov takmičarski duh je došao do izražaja u igrama spretnosti i veštine koje su usledile odmah nakon kviza znanja.
Od takmičarskih disciplina za ovu priliku Društvo „ECOBIKE“ je pripremilo nekoliko igara od kojih su najinteresantnije bile gađanje i obaranje kegli teniskom lopticom i ubacivanje teniske loptice u koš za koji je ovaj put poslužila ekološka kanta za smeće (koje su inače bile postavljene na platou ispred Biblioteke „Politika“ sa ciljem da se spreči nesavesno odlaganje smeća tokom manifestacije). Reč je o jednoj od mnogobrojnih preventivnih mera Društva „ECOBIKE“ Krupanj kroz različite vidove edukacije u radu sa najmlađima po pitanju zaštite životne sredine, ali i bezbednosti u saobraćaju i mnogim drugim oblastima bitnim za normalan i zdrav život svakog pojedinca. Na kraju je za mlade ekologe priređeno takmičenje u karipskom limbo plesu u kome su deca veoma uživala ali se i takmičila po sistemu pravila i ispadanja iz igre.
Za najuspešnije su obezbeđene vredne nagrade u vidu slatih paketa i sportskih lopti. Pobedili su takmičari drugog odeljenja učenika petog razreda iz Krupnja, dok su ih pratile ekipe prvog i trećeg odeljenja. Mališani su na poklon dobili slatkiše i lopte koje će, kako su sami rekli, rado podeliti sa drugovima.
Nakon programa Biciklističko-ekološkog društva „ECOBIKE“ Krupanj dodeljene su diplome i zahvalnice Turističke organizacije opštine Krupanj koja je ove godine program zatvorila sjajnim koncertom Miloša Radovića. Reč je o muzičko-scenskom programu koga čine na poseban način interpretirane, sa pažnjom birane, starogradske pesme, romanse, i evergrin melodije. Poseban prizvuk večeri dale su note klavirske pratnje pijaniste Aleksandra Radovića koje jednostavno opijaju dušu slušalaca. Zaista je pravo uživanje slušati baritona kakav je mladi Miloš Radović koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim dok nas nesvakidašnjim glasom vodi kroz najtananija osećanja, pretvarajći ih u bljesak istine na sceni.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa