15. oktobar 2015.15. okt 2015.

SOLARNI SUNCOKRET

U Krupnju je 9. oktobra 2015. godine postavljen treći solarni punjač za mobilne uređaje u zapadnoj Srbiji, ali prvi koji je u celosti nastao kao deo edukativne i umetničke radionice.
Ova primenjena umetnička instalacija u javnom prostoru postavljena je ispred zgrade lokalne uprave u Krupnju u delu pešačke zone u ulici Maršala Tita.
Skulptura je delo Đurađa Stevanovića i prijatelja a nastala od ponovo korišćenih materijala kao što su delovi automobila, starih građevinskih mešalica za beton kao i kontejnera.
Simbolika instalacije se ogleda u suncokretu i pčeli, prvo kao simbolom sunčeve energije a samim tim i obnovljivim izvorima a pčela kao simbol marljivosti, korisnosti i timskog rada.
Instalacija je nastala tokom realizacije projekta „Održive zajednice, snagom mladosti“ od 22. avgusta do 31. avgusta 2015. godine u Krupnju. Tada su realizovane tri radionice: Obnovljivi izvori energije, Ekološko-edukativna staza i Gradsko baštovanstvo. Udruženje Svetlost je bio domaćin međunarodnog projekta na kome su se susreli mladi iz 5 Evropskih zemalja: Velike Britanije, Belgije, Italije, Nemačke i Srbije.
Aktivnost u Krupnju je deo multiakcionog projekta međunarodne Mreže O.R.A. Trening je održan u Torino Di Sangro u Italiji, prva razmena u Oybin u Nemačkoj a druga u Krupnju, Srbija.
Mreža O.R.A. i Udruženje Svetlost kao član mreže su ostavili na poklon građanima skulpturu sa panelom uz podršku od strane lokalnih partnera: Udruženja EcoBike, Udruženja Pečurka, JP Put iz Krupnja, Elektrodistribucija Loznica i Opština Krupanj.
Krupanj smo smatrali idealnim za realizovanje naših aktivnosti iz demografskih i socijalnih razloga jer nam je cilj podizanje kvaliteta života građana u ovoj opštini.
Sada je moguće primeniti ceo sistem i u drugim sredinama, verujemo da jedna ovakva instalacija bi mogla da nađe i prostor u Šapcu.
Kreativni tim Udruženje Svetlost

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa