10. decembar 2015.10. dec 2015.
U Šabačkoj bolnici

Prvi put ugrađeno veštačko koleno

U šabačkoj Opštoj bolnici, prošle subote prvi put je urađena ugradnja veštačkog kolena. Prva pacijentkinja kojoj je ugrađena endo proteza je šezdesetogodišnja Nadežda Bajić iz Pocerskog Pričinovića koja je na ovu operaciju čekala dve godine.
-Odlično se osećam posle operacije, nadam se da ću sada moći normalno da hodam. Godinama sam se mučila, duže od petnaest minuta nisam mogla da hodam, morala sam da sednem. Pre dve godine sam operisala kuk, a sada i koleno – kaže zadovoljno Nadežda Bajić.
Prvu operaciju u Šapcu je uradio doktor Vladan Stevanović iz Instituta Banjica zajedno sa šabačkim kolegama. On ističe da je za šabačku bolnicu ovo veoma značajno, jer se ugradnja veštačkog kolena ne radi baš često ni u drugim zdravstvenim centrima u Srbiji.
- Pacijenti se nakon 24 časa posle operativnog zahvata rehabilituju, kreće se sa određenim vežbama, a nakon dve nedelje, posle skidanja konaca spremni su za svakodnevne aktivnosti uz rehabilitaciju – kaže dr Stevanović.
Prema nezvaničnim procenama u Srbiji se ovakvih operacija uradi do 600 godišnje, najviše u Institutu Banjica. Pacijenti iz Šapca su do sada upućivani u tercijarne ustanove u Beogradu i Novom Sadu, a na intervenciju su u proseku čekali od dve do tri godine. Načelnik šabačke ortopedije dr Zoran Slavujević, kaže da će sada pacijenti znatno kraće čekati na ugradnju veštačkog kolena.
-Na protezu kuka kod nas pacijenti čekaju u proseku tri meseca, iskreno se nadam da ćemo listu čekanja za ugradnju proteze kolena svesti na najmanju moguću meru. Plan Ministarstva zdravlja je da se tercijarne ustanove rasterete, a da bolnice, poput šabačke, godišnje ugrade između 30 i 50 endo proteza – kaže dr Slavujević.
Više od 100 pacijenata iz šabačkog kraja čeka ugradnju veštačkog kolena. Šabačka bolnica trenutno raspolaže sa 10 endo proteza, a za iduću godinu predviđena je nabavka novih.
(Izvor: sabac.info)

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa