14. januar 2016.14. jan 2016.
GRADSKA ORGANIZACIJA INVALIDA RADA ŠABAC

SVOJEVRSNI SOCIJALNI SERVIS

Kako nisu na budžetu grada Šapca, PIO niti Saveza penzionera , sve snage usmerene ka realizaciji projekata. Iako malih iznosa pomažu im, po odobrenju nadležnih institucija, u ekonomskom osnaživanju i kreativnom druženju
Na osnovu prošlogodišnjih iskustava Gradska organizacija invalida rada Šapca krenula je sa realizacijom projekata koji su pokazali dobre rezultate u prethodnom periodu. Tako će i ove godine članovi imati priliku da ostvare svoja prava, ali i da se kreativno druže, pa čak i sportski nadmeću. Ipak, prvenstvena briga je za socijalno ugrožene članove ako se ima u vidu činjenica da se njihova primanja kreću do petnaest hiljada dinara mesečno.
- Sva naša usmerenja su na projekte jer mi smo organizacija koja se sama finansira. Svesni smo da je teška situacija. Šezdeset odsto naših invalidskih penzionera je sa visinom penzije do petnaest hiljada dinara. Oni koji su na nadoknadi od pedeset odsto u odnosu na visinu penzije od strane PIO fonda, a koji će ostvariti kad ispune godine starosti ili steknu stopostotni invaliditet, imaju od 5.920 do 8.000 dinara. Situacija nam nalaže da se najviše bavimo socijalnom brigom tako da smo orjentisani na realizaciju projekata. Svoje aktivnosti smo sistematizovali i proširili, a sve u interesu naših članova kako bi smo na neki način bili servis i pomogli im oko ostvarivanja njihovih prava – kaže Miroslava Savković, predsednica Gradske organizacije invalida rada.
Okosnicu ovih aktivnosti u poslednjih pet godina čine projekti vezani za Javne radove Nacionalne službe za zapošljavanje grada Šapca. Zahvaljujući tome Tkačka radionica uspešno funkcioniše.
- U Tkačkoj radionici imamo uvek angažovane osobe sa invaliditetom koje se obuče za veštinu tkanja, izradu čipke, štrikanje, vez. Te osobe nakon završetka obuke odlaze ponovo na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Od trideset osam osoba koje su do sada prošle kroz javne radove šest se opredelilo da uzme sredstva za samozapošljavanje. Uključene su i u novu mrežu Kreativne industrije Šabac, odnosno „Kišu“, kako bi na lakši način plasirale svoje ručne radove. Povezani smo i sa socijalnim preduzećem „Novitas“ i određenim drugim privrednim subjektima koji traže mišljenje od nas jer znaju da je poprilično osoba prošlo kroz te javne radove. Do sada se oko deset osoba „uhlebilo“ u stalni radni odnos tako da nama je to svojevrsna satisfakcija za dalji nastavak.
Kod Ministarstva za rad i socijalnu politiku podneti su projekti koji će tokom svih dvanaest meseci uključiti članove u razne aktivnosti, tribine, okrugle stolove, radionice koje su osmišljene za informatičko osposobljavanje članova.
- Nasmera nam je da u te aktivnosti uključimo i školsku decu, a predviđen je i program za decu sa posebnim potrebama i njihove majke. To će biti realizovano preko Centra za socijalni rad. Radionice će doprineti i njihovom kvalitetnijem radu i druženju sa decom kod kuće.
Trenutno se čeka ocena pet projekata koji su podneti Odeljenju društvenih delatnosti Gradske uprave grada Šapca a koji će obuhvatiti sredstva za socijalna davanja najugroženijim članovima predviđena gradskim budžetom. Iako mala, kao i prethodnih godina, biće ravnomerno raspoređena za nabavku ogreva. Tekeriški peškir sa geografskom oznakom porekla, delo Tkačke radionice, grupa „Vasilisa“, sportska saradnja sa Mesnim zajednicama „Vuk Karadžić“, „Žika Popović“, „Donji šor“ , i još mnogo toga očekuju članove GOIR u ovoj godini.
- Po prvi put predali smo projekte vezane za participiranje udruženja za život u mesnim zajednicama. U pitanju su tri projekta koje smo na ocenu predali 11. januara. Prvi, ako se odobri, biće realizovan u MZ „Majur“ gde će se obučiti na radionicama mlade osobe za pripremanje prvenstveno džemova i sokova od džanarike, zove. Predviđeno je da za dan gradske slave u Kulturnom centru prikažemo slavu na tradicionalni način, kako je UNESKO zaštićeno. Onda bismo sakupljene recepte izdali kroz jednu publikaciju. Sve što se spremi od sezonskog voća išlo bi u humanitarne svrhe za Oktobar mesec solidarnosti i 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. U MZ „Kamenjak“ realizovali bi projekat „Prelim prelo“, a u MZ „Donji šor“ psihosocijalnu podršku kroz tribine i okrugle stolove za dve grupe mladih nezaposlenih i teže zaposlivih preko četrdeset, pedeset godina.
Svi projekti zahtevaju veće angažovanje od stručne službe mesnih zajednica, ali je u njih uključen i veliki broj osoba koje pomoć nude na dobrovoljnoj bazi. Deo svog vremena, truda, ljubavi i želje svakodnevno tkaju u pokušaju da nađu zajedničko rešenje za ublažavanje problema članova koji zatraže pomoć.
- Po prestanku svog radnog odnosa i odlaska u penziju posle provedenog radnog veka u bankama, nastavila sam da radim, odnosno da se družim sa svojim nekadašnjim strankama. Promenili smo samo način usluga ali smo nastavili da se družimo što je vrlo lepo i na moju i na njihovu radost. Volonterski rad je rad za koji se svako opredeli svojom voljom. Ljudi se dobro osećaju kada nečemu pripadaju i kada ta pripadnost za posledicu ima neke korisne aktivnosti. Kada su žene u pitanju to su kreativne radionice koje su prisutne u našoj organizaciji. Posebno značajno je angažovanje zaposlenih i volontera na pomoći našim članovima koji žive sami i koji nisu u mogućnosti da se kreću, da sami izlaze, obavljaju svoje nabavke – ističe Nevena Mitrović, penzionerka i volonter.
Kako ističu u ovoj organizaciji samo da je zdravlja pa će biti i projekata.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa