25. februar 2016.25. feb 2016.
POMOĆ GRADA PČELARIMA

TEŠKO DO KREDITA

Pčelari gradonačelniku izneli probleme koji ih muče. Gradonačelnik želi hitan sastanak sa ministarkom
Šabački pčelari prošlog petka su se sastali sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenović i direktorom Direkcije za poljoprivredu Vladimirom Špegarom, u Dunjića kući. Na sastanku se razgovaralo o problemima koji muče pčelare. Posebno su istaknuti problemi sa bankama prilikom kreditiranja, kao i to što Ministarstvo poljoprivrede još nije donelo pravilnike koji su neophodni za dobijanje subvencija.
Aleksandar Mićanović iz Varne pčelarstvom je počeo da se bavi prošle godine, kada je od grada dobio pet košnica, a sada ih ima 35.
- Sa inicijativom grada da nam pomogne mislim da možemo da proširimo pčelinjake i da ćemo moći da plasiramo svoje proizvode. Bilo bi odlično da možemo da nabavimo opremu za pčelarenje i kamione jer je stacionarno pčelarenje manje isplativo. Kada se pčele sele može da se sakupi dosta više meda. Imamo problem jer banke traže garancije da bi nam dale kredite, a većina pčelara nije zaposlena, rekao je Mićanović i istakao da veruje da će budućnost pčelarstva biti mnogo bolja.
Milan Gligorić, predsednik Društva pčelara Šapca naveo je da veliki broj pčelara koji nemaju drugo zaposlenje, vide svoju budućnost u pčelarstvu. Istakao je da im je grad Šabac izašao u susret. Prema njegovim rečima, pčelari su na prvom sastanku sa gradonačelnikom bili skeptični, ali su potom videli da zaista postoji želja da im se pomogne.
-Bez udruživanja nema nikakve priče. Pčelarstvo na zapadu se obavlja tim putem, preko zadruga i udruženja. Jedini naš put je udruživanje u ozbiljnu zadrugu koja bi funkcionisala u sklopu nekog otkupnog centra koji bi trebalo da postoji u Šapcu. Savez pčelarskih organizacija Srbije je spreman da pomogne realizaciju tog otkupnog centra. Udruživanje će pomoći da se lakše dobiju i krediti, jer jedinstveni izazivamo i interesovanje banaka, kao kupaca, kako domaćih, tako i inostranih, rekao je Gligorić.
Vladimir Špegar je naveo da je Direkcija već preduzela određene mere, tako što je obezbedila sredstva u budžetu za pomoć pri uzimanju subvencionisanih kredita koji se odobravaju od strane Države. Prema njegovim rečima, obezbedili su da svaki pčelar može da uzme kredit bez kamate, za nabavku košnica ili za opremu.
Gradonačelnik je istakao da pčelarstvo nije samo poljoprivredna aktivnost, nego da predstavlja i radna mesta.
-Mislim da je vrlo važno da sa Državom napravimo dobar dogovor oko toga kako da se stvari ubrzaju, jer ulazimo u sezonu i pčelari nemaju vremena. Organizovaćemo sastanak i sa bankarima iz Šapca da vidimo šta su konkretna sredstva obezbeđenja i mogu li da budu drugačija kako bismo obezbedili što veću količinu novca na raspolaganje našim proizvođačima meda, rekao je Zelenović.
Gradonačelnik je zatražio što brži sastanak sa ministarkom Snežanom Bogosavljević Bošković. Grad je u mogućnosti da odmah obezbedi sredstva pčelarima, ali da bi bilo dobro da Država pristane da refundira taj novac.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa