Info

17. mart 2016.17. mar 2016.
I ŠAPČANI PODRŽALI AKCIJU

HOĆU ALEKSIN ZAKON

Aleksa Janković iz Niša imao je samo četrnaest godina kada se odlučio na ono našta ni većina starijih ne bi imala smelost. Skokom sa trećeg sprata pre pet godina ubio se ne želeći više da trpi višemesečno vršnjačko nasilje. Od malena imao je samo jedan san a to je da postane pilot poput oca Bojana. Nažalost želja mu se nije ispunila. Sahranjen je sa pilotskom kacigom dok i danas odgovorni za njegov sudbonosni korak šetaju bez imalo trunke kajanja.
Vršnjaci u školi zlostavljali su ga, vređali, jurili, pretili. Imao je potres mozga, završavao sa longetom. Tokom osam meseci bio je pretučen isto toliko puta kako u blizini škole, tako u školskom dvorištu, samoj školi i na kraju i pred nastavnicima. Roditelji, majka Dragana, vaspitačica, i otac Bojan tražili su od škole i nadležnih pomoć. Nastavnici su govorili da će se rešiti ili su okretali glavu. Nadležni su ostali nemi na pozive u pomoć dok se jedan mladi život polako gasio da bi sasvim utihnuo tog kobnog 10. maja 2011. godine.
Želeći da preduprede svakodnevne oblike vršnjačkog nasilja u koje spadaju fizičko, socijalno, seksualno i elektronsko pokrenuta je akcija „Hoću Aleksin zakon“ na koju su se prošle nedelje, 20. marta, odazvali građani Novog Sada, Loznice, Bačke Palanke, Niša, Vršca, Sombora, Pirota, Bačke Topole, Zaječara i Šapca.
Aleksin zakon, koji predstavlja izmene članova tri zakona, a čiji je predlog napisala Dragana Ćorić, regulisaće sve situacije nastale vršnjačkim nasiljem. Akcija, koja je realizovana u nedelju, nastaviće se sve do momenta usvajanja ovog preko potrebnog zakona u društvu koje sve manje ima razumevanja za one koji se nalaze na meti nasilnika.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa