21. april 2016.21. apr 2016.
UDRUŽENjE PARAPLEGIČARA MAČVANSKOG OKRUGA ODRŽALO PREDAVANjA IZ PROJEKTA „JOŠ UVEK VOZIM“

RECI NE BRZOJ VOŽNjI

Zasnovan na inovativnom, neformalnom obrazovanju adolescenata iz ugla ličnog iskustva povređenih u saobraćajnim nesrećama, projekat „Još uvek vozim“ Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga do sada se pokazao kao jedan od najboljih preventivnih koraka.
- Projekat je prvi u Srbiji podržao Savet za bezbednost saobraćaja grada Šapca obezbedivši nam potrebna sredstva za edukaciju učenika generacije 2015/16. godine. Takođe, što je veoma bitno, potpisani su i novi projekti koji će nastaviti edukaciju učenika i u 2016/17. godini. Akcija je veoma dobro prihvaćena i u svim drugim gradovima. Vrlo rado nas dočekuju i obezbeđuju nam uslove za bolji rad i realizaciju ovog projekta gde je dosta učenika, može se reći, oziljno shvatilo ovu priču što potvrđuju i dopisi iz mejlova gde im govorimo o našem životu, a oni pričajući o svemu ovome to prenesu i svojim prijateljima koji nisu mogli da čuju ovu našu priču - rekao je Slavoljub Avdić, jedan od onih čija je lična priča ganula i učenike Šabačke gimnazije prošle srede, 20. aprila.
U susretu mladih sa osobama sa invaliditetom na najbolji mogući način, metodom šoka kroz lično učešće, članovi Udruženja podižu svest o opasnostima i posledicama saobraćajnih nezgoda.
- Nisam vozač ali poznajem dosta drugara koji su moje godište i koji već voze. Vrlo je poučno videti ovakvu prezentaciju. Najbolje se uči na primerima. Ovaj je bio dovoljan jak i uticao je na sve nas da razmislimo o tome šta radimo. Nadam se da će to doneti neku korist svima nama - uveren je Mihailo Milošević, učenik treće godine Društveno-jezičkog smera.
Svesna opasnosti koje donosi vožnja u pijanom stanju Sanja Obradović, takođe učenica treće godine Društveno-jezičkog smera, priznala je da izbegava da se vozi sa društvom u tim prilikama.
- Mladi danas smatraju da ako imaju dobar auto mogu u takvom stanju da voze i sto dvadeset na sat i na mestima gde je ograničenje osamdeset ili čak i manje. Nemam još uvek položen vozački ispit i izbegavam da vozim ali i da se vozim sa onima koji su u istoj situaciji.
Dan kasnije, prošlog četvrtka, i učenici treće i četvrte godine Struče hemijske i tekstilne škole u Šapcu imali su priliku da čuju glas razuma ali ovoga puta od strane Slaviše Savića, koordinator projekta „Još uvek vozim“. Istovremeno, ovim obrazovno-preventivnim druženjem sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga priveo je kraju ovogodišnji ciklus predavanja u srednjim školama.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa