16. septembar 2010.16. sep 2010.
SVE ČEŠĆA I DUŽA KAŠNjENjA U OTPLATI KREDITA

PRIVREDA GRCA U DUGOVIMA

Prema podacima Narodne banke Srbije, poslednjih meseci povećan broj preduzeća koja kasne u otplati kredita bankama. Stopa onih koji kasne u izmirivanju pozajmica duže od tri meseca dostigla je 17,5 odsto
Da je domaća privreda zadužena i da sve teže uspeva da redovno izmiruje kreditne obaveze dobro je poznato. Poznavaoci ekonomskih prilika naglašavaju da je za srpsku privredu pozajmljivanje od banaka neminovnost bez koga praktično mnoge firme ne bi mogle obezbediti obrtna sredstva. Nevolja je u tome što je aktuelna kriza dovela do toga da se povećava broj preduzeća koja ne mogu da otplaćuju kredite.
Prema najnovijim podacima Narodne banke Srbije, za sedam meseci ove godine povećan je broj firmi koje kasne u otplati bankarskih zajmova. I sami bankari se sve više suočavaju sa problematičnim kreditima. Stopa onih koji kasne u vraćanju kredita duže od tri meseca iznosi 17,5 procenata i samo za tri meseca povećana je za tri odsto. Prevedeno u dinare, ti takozvani problematični krediti dostigli su 261 milijardu.
Preduzeća bankama duguju više od bilion dinara ili nešto više od 10 milijardi evra. Primera radi, firme su samo u drugom tromesečju zadužile 110 milijardi više, nego u prva tri meseca. Javni sektor je povećao za dugove 39 milijardi dinara. I građani sve češće posežu za kreditima, a i njihovi dugovi su povećani za 46 milijardi dinara.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa