13. septembar 2022.13. sep 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

54. Čivijada i 15. Šabački karneval od 15. do 17. septembra

Tri dana smeha i dobre zabave na ulicama grada

„Osmeh se vratio u grad“ slogan je ovogodišnje 54. Čivijade i 15. Čivijaškog karnevala koji će u Šapcu biti održani od četvrtka, 15. do subote, 17. septembra. Kako su istakli iz Turističke organizacije grada Šapca na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, manifestacije koje su Šapčani i Šapčanke željno iščekivali ponudiće bogat program svim ljubiteljima dobre zabave.
Foto: Glas Podrinja

Počeće tradicionalnim Čivijaškim časom u osnovim školama, uz polaganje čivijaške zakletve kojom će se na duhovit način školarci obavezati da će čuvati duh, smeh i radost Čivijaške republike.

Karnevalska zastava biće podignuta ispred zgrade Gradske uprave u četvrtak u 18 sati, a iste večeri u 18.30 sati u galeriji Kulturnog centra biće otvorena izložba radova sa konkursa za najbolje aforizme, satirične priče i karikature. Članovi ansambla „Stari zvuci“ pokrenuće čivijaški točak.

-Drago mi je što se posle godinu dana pauze i Čivijade u ograničenom formatu vraćamo sa punim kapacitetima, da se Čivijada vraća u svom izvornom obliku na šabačke ulice, a to znači tri dana smeha, radosti, ljubavi i veselja na šabačkim ulicama. Raduje me što se vraća tradicionalno veče „Kod Lile“ u mali u petak od 21 sat, da ćemo se uz učešće kulturno- umetničkih društava, tamburaških i narodnih orkestara setiti nekih prošlih vremena kad je Šabac imao 120 kafana. U subotu od 11 sati na terenu Sokolskog doma imamo tradicionalne utakmice između glumaca i konobara i novinara i političara, pa ćemo videti ko će kome podmenuti ili izvući čiviju. Istog dana od 18 sati na gradskom trgu biće promovisana i nova predsednica Čivijaške republike. Naša priznata glumica će biti treća žena na toj funkciji, a reč je o velikoj komičarki Olgi Odanović. Verujem da se sa Čivijadom osmeh vraća na lica Šapčanki i Šapčana, ali i gostiju koji će posetiti Šabac u narednim danima- naglasio je direktor Turističke organizacije grada Šapca Dušan Simić.
Foto: Glas Podrinja

Koordinator Čivijaškog karnevala Raduško Janković najavio je veliki broj učesnika na glavnom i pratećim programima. Očekuje se dolazak 50 predstavnika Federacije evropskih karnevalskih gradova (FEK).

-Imamo goste iz Nemačke, Holandije, Turske , Slovenije, Italije, Rumunije, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine... Posebno mi je drago što će na karnevalu beba i trudnica učestvovati oko 600 beba, ukupno 700 učesnika iz regiona- napomenuo je Janković.

Konferenciji za novinare su prisustvovali i član Gradskog veća zadužen za kulturu Miroljub Mijušković, direktorka Biblioteke šabačke i predstavnica žirija za najbolje karikature, aforizme i satirične priče Jelena Podgorac Jovanović, kao i tehnički direktor JKP „Stari grad“, organizatora Šabačkog vašara, Mirko Ignjatović.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa