Инфо

5. април 2021.5. апр 2021.
Pixabay

Pixabay

Ефекти рада од куће

Процењује се да је рад од куће смањио трошкове коришћења разних ресурса најмање за око 20 одсто, а време проведено на састанцима коришћењем онлајн платформи већ сада је смањено за чак 50 одсто, речено је на онлајн радионици на тему "Дигитализација као подршка одрживом развоју".

Координатор радне групе Националног конвента о ЕУ, која прати поглавље 10 - Информационо друштво и медији Никола Марковић каже да је дигитализација један од најмоћнијих фактора подршке одрживом развоју, јер штеди многе ресурсе и наглашава важност афирмисања позитивних ефеката примене савремених ИКТ, посебно у условима пандемије коронавируса.

"Кроз дигитализацију се обавља трансформација пословања и на тај начин се остварују одређене уштеде и погодности", рекао је Марковић.

Међу позитивним ефектима, на првом месту, напоменуо је развој е-Управе, која омогућава знатне уштеде ресурса и за грађане и саму управу.

Други вид примене ИКТ је, каже, електронска трговина као јефтинији вид трговина, а која је у прошлој години под утицајем проблема због пандемије коронавируса доживела раст од скоро 100 посто.

Навео је да је 2019. у Србији вредност е-трговине износила 17 милијарди динара, а 2020. године 33 милијаде, што је, каже, скоро двоструко више.

Марковић је рекао да електронско плаћање, такође, смањује трошкове, као и рад на даљину.

"Појава феномена клауд компјутинга код корисника смањује трошкове до 50 одсто у искорићавању одговарајућих ресурса", рекао је Марковић и навео да се уштеде остварују и због организовања онлајн наставе.
Каматица/Дневник

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa