Инфо

22. децембар 2021.22. дец 2021.
Pixabay

Pixabay

ЕПС још није понудио уговоре о новој цени струје већем делу привреде, могуће повећање за 50 одсто

Електропривреда Србије (ЕПС) још није понудила уговоре већем делу привреде о уговореној цени струје, па они са стрепњом очекују предлог јер се незванично говори о поскупљењу од 50 одсто.

ЕПС је струју до недавно привреди испоручивао по цени од око 50-60 евра по мегаватсату (МЊх) и већина уговора је недавно истекла, а у међувремену, од августа цена струје је на берзама у свету почела да расте и пре седам дана премашивала је 400 евра по МЊх, а и на домаћој берзи се ових дана креће од 350 до 380 евра по МЊх.

Директор Уније послодаваца Србије Срђан Дробњаковић рекао је за Бету да би привреда могла да поднесе поскупљење електричне енергије за максимално десет одсто, а да се незванично говори о поскупљењу од 50 одсто.

"Средња и мала предузећа би могла да поднесу максимално повећање цене струје од десет одсто, а да не пропадну. Претпостављамо да ће велики потрошачи, међу којима су и стране компаније, већ добили повољне уговоре", рекао је Дробњаковић.

Влада Србије је почетком новембра, када су цене струје на светским берзама повремено премашивале 200 евра по МЊх препоручила ЕПС-у да комерцијалним купцима продужи цену закључену ранијим уговорима од око 50-60 евра и у том месецу.

Пошто је цена струје на берзама наставила да "дивља" због астрономског поскупљења гаса, почетком децембра Влада Србије је донела Закључак о цени електричне енергије за резервно снабдевање електричном енергијом крајњих купаца који немају право на гарантовано снабдевање након 1. децембра 2021. године и позивајући се на драстично поскупљење струје МЊх је привреди за децембар обрачунат по цени од 66,7 евра.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је недавн рекла да "ЕПС разговара са сваком компанијом и проналази оптималну цену и за ЕПС и за те компаније". Држава, како је рекла мора да помогне привреди која не може да пређе на гас, али није рекла шта значи та помоћ.

Бизнисмен Зоран Дракулић рекао је за Бету да још није добио понуду ЕПС-а за нову цену струје.

"Моји сарадници сваки дан питају ЕПС када ће бити уговори, али нема одговора. Они имају на хиљаде уговора које треба да спреме, а вероватно нису добили инструкције", рекао је Дракулић.

Сувласник Индустрије меса "Матијевић" Зоран Матијевић рекао је да је пре два-три месеца склопио уговор са ЕПС-ом на две године о испоруци електричне енергије по цени која је "већа од 66 евра" из резервног снабдевања и да је рачун за месну индустрију 30 милиона динара месечно, али да ће, ако цена струје још порасте, трошкови морати да се прелију на цене производа.

Према речима директора хотела Мажестик у Београду, за тај хотел је велико повећење струје и за 20 одсто, а не за 50 одсто.

"Нисмо добили понуду за уговор, али и сада плаћамо месечно за струју 10.000 евра. Пошто промет и зарада нису велики свако поскупљење струје нам је велико. То није једино поскупљење, све поскупљује, намирнице, транспорт...", рекао је Живковић.

Власник пет хотела и седам фирми Мирољуб Алексић спада међу ретке "добитнике" у енергетској кризи јер је пре годину и по склопио уговор за испоруку струје са ЕПС-ом на две године и уговор истиче средином следеће године.

"Пратио сам цене струје на берзи и ризиковао када сам склопио уговор на две године по цени од 51 евро за МЊх. Али без обзира на то рачуни за струју у фабрикама износе и по 105.000 евра", рекао је Алексић.




Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa