Инфо

30. март 2022.30. мар 2022.
Лик и дело великог владара намењено најмлађима (општина Владимирци)

Лик и дело великог владара намењено најмлађима (општина Владимирци)

Милош Обреновић намењен најмлађима

После монодраме о јуначком војводи Јанку Катићу, протекле суботе у Дому културе виђена је монодрама о више него јуначком делу Милоша Обреновића, Књаза српског, у народу Милоша Великог, захваљујући локалној самоуправи општине Владимирци и Туристичкој организацији. Бројни најмлађи житељи општине упознали су се са ликом и делом творца српске истрајности.

Глумац Александар Дунић је маестрално донео лик за незаборав. Поникао је у сиромаштву где је остала записана мисао, како је зборио Милош, Теодора Обреновића да се и у уз глад може заспати. Корак по корак одважни мегданџија је стигао до саме владавине земљом коју ни у најтежим тренуцима није хтео напустити. А опет успут следећи народну мудрост израстао је у преговарача без премца у време турске владавине. Умео је гледајући Турке да каже, показујући у правцу Немачке, да је то несрећа која се назирала. Уз безброј анегдота својствених мудром владару уживали су пре свега најмлађи новим спознајама о времену о којем су тако мало знали.

Иако првенствено намењена најмлађима, представа задовољила и старије (фото: Општина Владимирци)


Глумац омиљен у народу Александар Дунић није крио одушевљење топлим пријемом Владимирчана додајући виђеном да је требало много времена да се дође до обиља информација о Милошу Великом. Вече велико колико и само житије Књаза српског остаће за памћење и преношење са колена на колено. Тим пре што је то вече историја у малом.

А све се некако скоцкало да се преточи у омаж преминулом Миловану Витезовићу заљубљенику у историју и њене дивљења вредне јунаке. И то баш на дан када је Витезовић сахрањен. Па ето каменчића у мозаику незаборава да су његовом делу постхумно, први се поклонили баш Владимирчани.
Општина Владимирци

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa