Инфо

26. мај 2018.26. мај 2018.

Лекић: У Србији није безбедно бити новинар

- Србија је једина земља региона која бележи силазни тред на пољу демократије, у којој је небезбедно бити новинар и у којој новинари раде у непријатељском окружењу, рекао је данас председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Славиша Лекић приликом подношења Извештаја о раду на изборној седници тог удружења.
"Претходних неколико реченица нису моје мисли, већ мишљења, оцене и закључци Репортера без граница, Амнести интернешнела (Amnesty International), Европске комисије и Хјуман рајтс воча (Human Righ Watch)", казао је Лекић у Медија центру у Београду.
Он је истакао да су у првог години од када је Српска напредна странка на власти забележена 23 напада, претње или притисака на новинаре, у другој 36, у трећој 58 у четвртој 69, пету су обележила 92, а у прва три месеца ове године 30-ак атака на људе из медија.
"Добра вест ако се то може назвати добрим, јесте да се смањује број физичких напада, а расте број притисака", изјавио је.
Лекић је додао да су подаци које је изнео из НУНС-ове базе података, коју удружење води већ 10 година, и да то вероватно није укупан број напада, јер се "људи плаше да пријављују све претње и уцене".
Лекић је навео да је након прошлогодишјег затварања Врањских формирана Група за слободу медија, која је премијерки Ани Брнабић упутила 13 захтева у вези са заштитом новинара.
"Група за слободу медија оценила је да одговори премијерке Брабић на те захтеве показују да она одбија да сагледа суштину проблема и да не увиђа угрожавање медијских слобода", оценио је Лекић.
Он је додао да је до новог дијалога са премијерком дошло у протеклих неколико дана, након што је повучен нацрт Медијске стратегије, на чему је инсистирао од кад су представници репрезентативних удружења и асоцијација напустили ту радну групу.
Лекић је рекао да је са премијерком постигнут "договор о договарању" као и начелни договор о структури нове радне групе за израду медијске стратегије и сагласност за формирање координационог тела за решавање актуелних медијских проблема.
Он је подсетио да су, након што је пет удружења и асоцијација изашло и радне групе за израду Медијске статегије, они почели рад на изради алтернативне медијске стратегије.
Лекић је казао да је недавно поништен нацрт стратегије који је радило министарство, а да је у међувремену завршен рад на изради алтернативне медијске стратегије.
"Тај документ је усаглашен и сређен и он ће се у оптицају наћи под називом 'Прилази за израду стратегије развоја система јавног информисања до 2023'", додао је он.
У извештају НУНС се наводи и да су медијски закони добрим делом усклађени са европским стандардима, али да се не поштују у пракси, тако да медијско тржиште не функционише, а "медији су непосредно подређени вољи и (не)милости власти, политичких и економских центара моћи".
Наводи се да у таквим околностима "готово да постаје илузорно инсистирати на приоритетним циљевима НУНС као што су слободно новинарство, медијски плурализам, аутономија професије, независност новинара".
Додаје се и да је угрожена свака критичка мисао о давно започетим демократским процесима у Србији.
"Политички притисци директно се обрачунавају са ионако ретким критичким садржајима у медијима, воде се јавне кампање и хајке против политичких неистомишљеника, чак и против ретких независних државних институција које не раде по диктатима и вољи власти", наводи се у извештају.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa