Инфо

15. август 2022.15. авг 2022.
Подизање фестивалске заставе (фото: Глас Подриња)

Подизање фестивалске заставе (фото: Глас Подриња)

Свечано отворен трећи Интернационални театарски фестивал у Мишару - Интеф

Трећи "Интернационални театарски фестивал"Интеф" који је већ постао традиција лета у Мишару, отворен је вечерас. Чин подизања фестивалске заставе означио је почетак седмодневног програма током којег ће се представити глумачки ансамбли из Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Србије.

"Нора" прва на сцени Фестивала (фото: Глас Подриња)


Сваком годином трајања Интеф показује да култура и уметност нису привилегија великих центара, већ право и могућност свих који желе и који уметности теже.

-У мањим срединама се често крије много више жара и ентузијазма него у великим центрима, јер је уз љубав скривена и жеља да своју посвећеност поделе са окружењем. Ово је прилика за нас студенате да се искажемо и ван учионица и демонстрирамо студентске радове и не остане све на испиту - поделила је прве утиске једна од учесница, редитељка из Новог Сада, Николина Вујевић.

Церемонију отварања употпунио је наступ шабачког мажореткиња и изложба фотографија осмишљена као ретроспектива рада и развоја театра "Вожд" на чију иницијативу је настао Фестивал.

шабачке мажореткиње (фото: Глас Подриња)


Селектор овогодишњег Интефа Радоје Чупић одабрао је девет представа, пет у студентској и четири у омладинској селекцији.

-Посебност нашег Фестивала је што спаја на једном месту аматерску љубав према театру и студенате. Њихови сусрети и размена размишљања, идеја води стварању нечег изузетног. Претходне две године смо могли на овом месту видети и средњошколце којима је наредни образовни корак био глума и то је нешто истински посебно и важно - уверена је директорка Интефа Нина Стокић.

Ове године учеснике је дочекао реконструисан Дом културе у Мишару стварајући посебан амбијент и угођај за посетиоце.

Председник Скупштине града Немања Пајић отворио Фестивал (фото: Глас Подриња)


-Сваке године Фестивал се мења и напредује и увек у правцу побољшања. На једном месту су млади из читавог региона, а позориште нам је данас потребније него било када, у њему можемо потражити одговоре на многа питања, а млади глумци који наступају на Интефу наглашавају бриге и дилеме младих. То треба да постану и смернице деловања за све који могу помоћи да се достигне разрешење - нагласио је председник Скупштине града Немања Пајић који је имао част да отвори Фестивал и подигне заставу Интефа

Милена Павловић, Теодора Сиљаноска, редитељка из Скопља и Ивана Јокић драмска уметница из Шапца чине стручни жири који ће одлучивати о наградама које носе имена истакнутих шабачких уметника. Уз стручни, постоји и жири учесника чија је одговорност две равноправне глумачке награде, а посебну награду доделиће публика за најбољу представу у свом избору.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa