Инфо

26. август 2022.26. авг 2022.
Глас Подриња

Глас Подриња

Држава за произвођаче сунцокрета у Србији одредила субвенцију од 7,8 динара по килограму

Регистрована пољопривредна домаћинства у Србији која су произвела сунцокрет ове године добиће субвенцију из републичког буџета од 7,8 динара по килограму, одлучила је Влада Србије.

Влада, међутим, није навела колико је новца намењено за то, већ да ће програм, како је наведено, трајати до утрошка средстава.

Потпредседник Удружења пољопривредника "Стиг" Милан Марковић рекао је за Бету да је уредба добра јер је одобрена субвенција, али да нису испуњени сви захтеви из недавног протеста и сва обећања Владе Србије.

"Добро је што је држава донела одлуку да помогне произвођачима сунцокрета, али није прихватљиво да у њој нема прописане минималне откупне цене, нема гаранције да ћемо добити 73 динара по килограму, као ни да ће сви добити подршку јер ће мере трајати до утрошка средстава", рекао је Марковић.

Додао је да је држава крива што је забранила извоз уља, па уљаре нису могле да продају залихе и због тога произвођачима нуде цене које су испод трошкова производње.

Марковић је рекао да су уљаре почеле откуп сунцокрета, да је она променљива, аконтна је 62 динара по килограму, а ако је коначна на дан откупа, она је данас 65 динара по килограму, што са 7,8 динара државне подршке износи 72,8 динара, а не 73 како је Влада Србије обећала у преговорима, након недавних протеста.

Уљаре су, како је рекао у почетку жетве правиле проблем због висине влажности зрна и нудиле су ниже цене од 65 динара ако је она изнад 10 одсто, а када су схватили да су приноси због суше преполовљени и да неће бити довољно те сировине за откуп, не праве проблем.

Марковић је рекао да пољопривредни произвођачи који имају принос сунцокрета изнад две тоне по хектару могу да покрију трошкове са ценом од 72,8 динара по килограму, али не и они чији је принос мањи, а таквих је доста.

Уредба о утврđивању програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета у овој години предвиђа да се по продаји те уљарице подносе захтви Управи за аграрна плаћања, а субвенција се може добити за највише 200 тона сунцокрета што је, како је рекао Марковић, за око 100 хектара ако је принос две тоне по хектару.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa