Инфо

2. март 2023.2. мар 2023.
Бета

Бета

Нова уредба Владе Србије о субвенцијама за мајке за куповину прве некретнине

Влада Србије усвојила је, на предлог Министарства за бригу о породици и демографију, нову уредбу о додели субвенција мајкама за куповину прве некретнине, како би тај процес био олакшан и убрзан.


Уредбом о ближим условима и начину остваривања права на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета предвиђено је да локалне самоуправе најкасније до 30 дана од пријема захтева доставе документацију Комисији на одлучивање, саопштено је после седнице Владе.

Комисија треба да одлучује по примљеним захтевима најкасније у року од 30 дана од пријема уредног захтева и документације.

Овом уредбом омогућена је куповина и станова у изградњи који су предбележени у катастар непокретности без терета, што је у досадашњим процесима отежавало добијање субвенција.

Утврђено је и понављање поступка одлучивања у предметима који су до сада правноснажно окончани одбијањем захтева због прерано закљученог купопродајног уговора или уговора који је закључен непосредно по закључењу предуговора, а у којима су постојали сви остали услови за стицање права на субвенцију.

Захтев се може поднети у року од 30 дана од дана ступања на снагу ове уредбе.

Право на субвенцију може се остварити за изградњу куће или стана на основу техничког описа са пописом радова и предмером и предрачуном радова који је остварен од стране одговорног пројектанта, а за куповину куће или стана према вредности купопродајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности, односно уговором о продаји непокретности, наводи се у владином саоштењу

Такође, право на субвенцијуможе се остварити за учешће у куповини куће или стана путем стамбеног кредита – према вредности процењене непокретности на основу које се одобрава кредит, односно купопродајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности, односно уговором о продаји непокретности.


Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa