Инфо

14. септембар 2023.14. сеп 2023.
Буди пријатељ пријатељу

Буди пријатељ пријатељу

БУДИ ПРИЈАТЕЉ ПРИЈАТЕЉУ

Време је за акцију

Према подацима добијеним од ЈКП „Стари град“ -Зоохигијена Шабац, на територији града је око 1.000 паса луталица. Анкета Удружења за заштиту паса „Право на живот“ показала је да чак 94% наших суграђана жели да се овај проблем реши, али немају довољно информација. Локални медији спорадично извештавају о овој теми, тек ако се догоди неки инцидент
Слоган „Буди пријатељ пријатељу“ настао је пре неколико година, када се у граду Шапцу десио својеврстан преседан: групи заштитника паса дозвољено је присуство у градском прихватилишту за псе. Тог тренутка кренуо је озбиљан рад, да не кажемо борба, да се проблем паса луталица у нашем граду реши на адекватан начин, поштујући право на живот свих четвороножних бића осуђених бахатошћу људи на улицу.

Управо, „Право на живот“, постаће име Удружења, које се често ухвати у коштац и са ветрењачама не би ли сваком пријатељу нашло аедкватан дом, псима у Прихватилишту повратило веру у људску доброту, као и едуковоало младе нараштаје по питању одговорног држања паса. Са друге стране, и клима у градском Прихватилишту се променила. О псима се почело адекватније бринути, мислити о њиховој добробити.
Међутим, упркос огромној уложеној енергији, различитим акцијама и пројектима, број паса луталица на шабачким улицама се није значајно смањио. Број неодговорних је много већи од броја оних којима је стало.

Сви имају право на живот


Према Извештају за 2022. годину који је урадила Зоохигијена ЈКП „Стари град“ Шабац, на територији града налази се око 1.000 паса луталица. Број пријављених уједа токм претходне године износио је 238, због чега је из градске касе издвојено 7.251.000 на име одштете. Велике одштете су исплаћена и на сеоском подручју, због оштећења сточног фонда.


Као што смо већ навели, на територији града постоји Прихватилиште за псе, где може да се смести 140 напуштених животиња. У тренутку писања пројекта у Прихватилишту је их боравило 108, удомљених је било 87, на градску површину враћено 47, а забележено је 35 угинућа.

За потребе међународног пројекта, Удружење за заштиту паса „Право на живот“, урадило је средином протекле године анкету међу Шапчанима са градске и сеоске територије и добило податак да је чак 94 одсто испитаника за решење овог проблема, али да веома мали проценат (20 одсто) од тог броја има довољно информација о начину на који се то може урадити. Такође, Удружење је покренуло серију едукативних радионица међу децом основношколског и средњошколског узраста, како би млађим нараштајима објаснило значај ове теме и тиме направило добар основ за решење овог питања у будућности.

Они су наша одговорност


Локални медији се заинтересују за ово питање тек када се догоди неки инцидент и о њему извештавају углавном на сензационалистички начин, дубље анлаизе проблема и указивања на евентуална решења нема.

Највећи део проблема паса луталуца односи се на неодговорно власништво. Пси се не чипују и често када засметају власницима заврше на улици или атарима. Чиповање, односно обележавање паса је први корак у решењу проблема, јер је према постојећим подацима у Шапцу данас обележено тек 20 одсто паса. Ако узмемо у обзир да један пар паса годишње добије у просеку 10 штенади, долазимо до рачунице да током пет година, од тог једног пара и њефових потомака настане 12.000 паса. Због тога је стерилизација приоритет, али на жалост међу нашим суграђанима још није развијена свест о њеном значају.



Да би на овом пољу било помака, кључна је воља грађана. Како смо већ навели, Удружење за заштиту паса „Право на живот“, отпочело је едукацију млађих нараштаја, али та деца ће тек у будућности моћи да утичу на конкретне одлуке. Да би се ствари покренуле данас, неопходна је подршка и залагање средње генерације која се још увек по овом питању држи неких устаљених уверења и нема довољно информација о величини овог проблема, а ни о начинима његовог решавања. Због тога сматрамо да је управо присутност оваквог садржаја у медијима важна карика у повећању степена информисаности грађана и повећања њихове спремности да реагују и сарађују са надлежним градским предузећима и удружењима у циљу смањења броја паса на улицама.

Пријатељ у Прихватилишту


Значајну улогу у подизању нивоа информисаности о овој теми грађана требало би да имају првенствено штампани медији, јер су конзументи њиховог садржаја углавном представници популације од 40 плус година, генерације која данас може да утиче на решавање проблема. Због тога, до краја године у серији текстова под заједничким називом „Буди пријатељ пријатељу“, обрађђиваћемо ову тему из свих могућих углова, са акцентом на ономе што ми као појединци можемо да урадимо да би нашим четвороножним пријатељима омогућили достојанствен живот.

Фотографије: ФБ страница Прихватилиште за псе Шабац-ВОЛОНТЕРИ
Т.Трифковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa