Инфо

28. октобар 2023.28. окт 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Наставак рада Владе на унапређењу квалитета ваздуха у Србији

Влада Републике Србије саопштила је да наставља да ради на мерама за заштиту и унапређење ваздуха у Републици Србији. Као приоритетне активности утврђене су замена енергената у домаћинствима и јавним објектима оним коју су еколошки прихватљиви, унапређење енергетске ефикасности, пошумљавање, забрана паљења стрњике, замена старих возила и повећање броја електро пуњача на јавним путевима.

-Усвојеним буџетом за 2024. годину, за гашење котларница и замену енергената у објектима јавних институција које за грејање користе угаљ, мазут и лож уље, предвиђено је милијарду динара, што је пет пута више него што је издвојено у 2023. години. Укупан буџет за животну средину у 2024. години је 18 пута већи него 2010. године. Наставиће се и са субвенцијама домаћинствима за замену индивидуалних ложишта и побољшање мера енергетске ефикасности. Министарство рударства и енергетике, у сарадњи са Светском банком, обезбедило је 45 милиона евра за субвенције за домаћинства, и очекује се да ће у наредне три године бити санирано више од 50.000 домаћинстава, стоји у саопштењу Владе.

Најављено је да ће се током 2024. године кренути са реализацијом пројекта Енергетске санације стамбених и јавних објеката, у сарадњи са ЕБРД. Инвестициона вредност овог пројекта износи 64,5 милиона евра, а у оквиру прве фазе планирана је санација око милион метара квадратних грејне површине.

Такође је наведено и да ће Радна група Владе Републике Србије за системско решавање питања заштите ваздуха наставити да ради на планирању и имплементацији пројеката у циљу боље заштите и унапређења квалитета ваздуха у Републици Србији.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa