Инфо

1. новембар 2023.1. нов 2023.
Pixabay

Pixabay

Предаја изборних листа до 28. новембра

Према Закону о избору народних посланика, странке и коалиције изборне листе треба да поднесу Републичкој изборној комисији на прописаном обрасцу и то најкасније 20 дана пре дана гласања, у овом случају до 28. новембра, како би учествовали на изборима 17. децембра.

За подношење изборних листа потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа. Бирач може потписом подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника или у општинској, градској управи или суду.

Изборну листу може поднети политичка странка уписана у Регистар политичких странака, коалиција политичких странака и група грађана, а на њој мора бити најмање 40 одсто припадника мање заступљеног пола.

Изборна листа садржи назив подносиоца изборне листе, назив изборне листе, редни број кандидата за народног посланика, име, презиме. Ако изборну листу подноси коалиција, на изборној листи се за сваког кандидата за народног посланика наводи пун или скраћени назив политичке странке која га је кандидовала.

Након проглашења изборне листе, подносилац изборне листе не може да мења распоред кандидата на листи.
РТС

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa