Инфо

18. јануар 2024.18. јан 2024.
Пропуштена велика прилика у Немачкој (фото: РСС сајт/EHF/Kolektiff))

Пропуштена велика прилика у Немачкој (фото: РСС сајт/EHF/Kolektiff))

Пут рукометашима био отворен, али као и 2003...

На Европском првенству у рукомету почела је друга фаза, Србије ту нема, неће је бити ни на Олимпијским играма, а многе могућности су се отвориле, требало је само да сачувамо два гола вишка против Исланда у последњем минуту или постигнемо, уместо да примимо гол против Црне Горе у последњим секундама. Шта би било, када би било? Да је испуњен први услов, били би у другој фази, без бодова, али са не тако малим шансама да се изборимо за олимпијски квалификациони турнир.

В. Воркапић (фото: EHF/Kolektiff)


Елиминисани су већ: С. Македонија, Пољска, Чешка, Румунија, Црна Гора, био би међу њима и Исланд. У другој фази би за такмаце имали Аустрију у својој групи (пренела један бод), Холандију и Португал у другој (нису пренели бодове као што не би ни Србија). Уз мало среће (титулу Египта у Африци) могли би да дозволимо да будемо и друга најбоља од те четири, а велика је могућност да би и са друга два ривала играли међусобне дуеле у разигравању за неку од позиција. Ипак, од тога ништа, Исланд је тамо, Србија није...

Србија је била далеко од Игара у Пекингу, Рију, Токију, Југославија је пропустила једну меч лопту за Атланту 1996, победа у полуфиналу Европског првенства против Шпаније би плаве водила у Џорџију, а интересантно да су Мађарска и Исланд били препрека непремостива и за СЦГ (заједничке репшрезентације Србије и Црне Горе) и Игре у Атини 2004.

Н. Јовановић - актер Светског првенства 2003 (фото: Свет спорта фб страница)


Исти џелати као и пре 21 године

На Светском првенству у Португалу 2003. године. Плави су требали да буду само међу седам и Атина би била обезбеђена. Одлично је играла репрезентација, квалификовала се за другу фазу. У првом колу смо били на корак од победе против Немаца и то би нас водило у полуфинале и ОИ. Било је нерешено. Следио је плеј оф за пламан од петог до осмог места. Требала је репрезентација само једну победу. Прва меч лопта Мађарска. Онда још увек Југославија (СЦГ постаје од фебруара) фаворит, али губи од Мађара након продужетака. Имали су плави напад за победу у регуларном делу. У мечу за седмо место Исланд је био бољи, чиме је пропуштена и трећа прилика.

Ово Светско првенство било је рукометна прекретница на Балкану. Хрватска је као аутсајдер постала шампион, следеће године освојила Олимпијске игре, док је Словенија постала вицешампион годину касније. Српски рукомет је почео осетни пад, уз повремени бљесак, 2005. и 2012.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa