Инфо

24. јануар 2024.24. јан 2024.
Pixabay

Pixabay

Олимпијске игре: Битке за екипне турнире

На олимпијском турниру у колективним спортовима, за сада сигурно ће бити одбојкашице и кошаркаши, односно баскеташи, сигурно неће бити рукометашица, рукометаша, фудбалерки, фудбалера, ватерполисткиња, док још битке воде: ватерполисти, кошаркашице и одбојкаши.

Ватерполисти не би смели да имају проблем (фото: Слободан Сандић/ВСС)


Ватерполисти би морали да имају најлакши задатак. На Светском првенству у Дохи за четири места боре се: Италија, Црна Гора, Хрватска, Србија, Казахстан, Кина, Бразил и Румунија. Био би истински дебакл да владајући олимпијски победници не оставе иза себе бар: Казахстан, Румунију, Кину и Бразил. Планетарни шампионат је од 5. фебруара у Катару. Место на Играма су обезбедили до сада: Мађарска, Грчка, Шпанија, Француска, Јапан, САД, Јужна Африка и Аустралија.

Кошаркашице фавориткиње за пласман (фото: ФИБА)


Кошаркашице такође имају велику прилику. Од 8. до 11. фебруара играју у Бразилу квалификациони турнир. Ривалке су: Немачка, Аустралија и Бразил. Три од четири репрезентације ће обезбедити место у граду светлости. Довољно је рећи да Немице никада од сада нису учествовале на ОИ, а све су биле иза Србије на великим такмичењима. На Играма су сигурно Француска као домаћин и светски шампион САД.

Одбојкаши пред великим изазовом (фото: Volleyball World)


Одбојкаши имају најкомплекснији задатак. Њихова шанса је једно од пет местана светској ранг листи међу репрезентацијама које се нису квалификовале. У овом тренутку је Србија међу њима. Ипак у мају и јуну следи Лига нација. Србију очекују мечеви против: Бразила, Италије и Словеније. Четири екипе ће се квалификовати у конкуренцији: Италије, Аргентине, Словеније, Србије, Кубе, Холандије, Турске, Ирана. У Паризу су већ: Немачка, Бразил, САД, Јапан, Француска, Пољска и Канада.

Баскеташи већ у Паризу, међу њима и Стефан Којић као шампион Европе и кандидат за састав Србије (фото: ФИБА)


На мушком кошаркашком турниру, до сада, пласман су обезбедили: Француска, САД, Јужни Судан, Канада, Јапан, Немачка, Аустралија и Србија. Слободна су још четири места са четири квалфикациона турнира. Код одбојкашица су већ на списку: Француска, Доминиканска република, Србија, Турска, Бразил, САД, Пољска, преосталих пет места попуњава ранг листа. Код баскеташа: Србија, САД, Кина.

Кошаркашке квалификације

Квалификациони турнири за мушки кошаркашки турнир биће организовани почетком лета у: Валенсији, Риги, Атини (најквалитетнији турнир) и Порторику. Учествује на сваком шест екипа подељених у две групе по три, прве две екипе пролазе у полуфинале, а потом у нокаут фази само победник пролази на Игре.

У Валенсији учествују: Шпанија, Пољска, Финска, Либан, Ангола, Бахами.
У Риги учествују: Летонија, Црна Гора, Грузија, Бразил, Филипини, Камерун.
У Атини учествују: Грчка, Словенија, Хрватска, Египат, Нови Зеланд и Доминиканска република.
У Порторику учествују: Порторико, Литванија, Италија, Бахреин, Мексико, Обала Слоноваче.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa