Инфо

7. фебруар 2024.7. феб 2024.
Олимпијски пламен у Шапцу (фото: Глас Подриња - новинска архива)

Олимпијски пламен у Шапцу (фото: Глас Подриња - новинска архива)

Пламен вечности у Шапцу

Зимске олимпијске игре у Сарајеву 1984. године су највеће спортско такмичење које је организовано на овим просторима у спортској историји. У четвртак, 8. фебруара, биће тачно 40 година од отварања Игара у данашњој престоници БиХ, ондашњем администартивном центру СР БиХ. Олимпијска бакља је засијала на стадиону Кошево поменутог дана, горела је наредних 11, а на путу од древне Олимпије до Сарајева прошла је и кроз Шабац.

Пламен олимпизма изнад Кошева (фото: https://www.insidethegames.biz)


Пламен је од представника младих Срема, на мосту изнад Саве преузео рукометаш Миле Исаковић. Он је носи до дворане „Зорка“, места свечаности. Од Исаковића пламен мира прелази у руке још једног рукометног аса Петра Фајфрића. Хала је испуњена до последњег места и свечани програм је могао да почне. Наступио је ансамбл КУД „Абрашевић“, као и ондашњи Дом омладине „Вера Благојевић“ који је припремио диско игранку. Пуним трибинама обратила се Зорица Ивановић, председница Општинске конференције Социјалистичког савеза и председница Орг. одбора за дочек и испраћај бакље.

Када је свечани програм завршен бакља наставља свој пут кроз град, кроз шпалир Шапчана што олимпијско знамење поздрављају аплаузима.

Пролазила је кроз Поп Лукину, Карађорђеву, Господар Јевремову (онда Маршала Тита), Мачванску (онда Небојше Јерковића) и Војводе Путника. Част да је носе имали су: Велимир Алексић, Драгица Дамњановић, Светлана Поповић, Александра Савић, Мирко Башић, Дражен Макевић, Мира Качаревић, Наташа Дрмоњић, Зоран Павловић и Маринко Ботић.


Маскота Вучко - ЗОИ највећи спортски догађај организован на овим просторима (фото: Sarajevo 1984 Winter Olympics фб страница)


Даљи пут је водио ка Лозници, Малом Зворнику и даље у БиХ до Сарајева. Представник младих Лознице који је преузео вечни пламен био је онда фудбалер, касније тренер, између осталих и шабачке Мачве Миле Милановић. Наредни носилац у Лозници био је чувени шахиста и добитник првог признања Гласа Подриња за спортисту године 1958. Божидар Кићовић.

Снежна ноћ
ЗОИ у Сарајеву су упамћене као најјефтиније Игре захваљујући великом броју волонтера из целе Југославије. Магија Игара се огледа и у догађају током ноћи између 7. и 8. фебруара. Дан пред отварање снега није било и организатор је већ спремио вештачки снег да надомести недостатак. Међутим, у току ноћи су пахуље почеле да падају. Стизале су све јаче и до отварања све се белело, а за "вештаком" није било потребе, не само на дан отварања, него током целих игара. Наступило је око 1.300 спортиста из 49 држава.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa