Инфо

28. март 2024.28. мар 2024.
Фото: ОБ Шабац

Фото: ОБ Шабац

У шабачкој болници настављено увођење нових метода савремене ортопедије

У шабачкој Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ по први пут је урађена операција тоталне протезе кука кроз антеролатерални приступ чија је највећа предност у томе што након овако изведене операције, протеза много теже испада из свог лежишта. То је уједно и најтежа компликација код протезе кука.

Урађена је и операција прелома бутне кости интрамедуларним клином, а већ сутрадан пацијент може да устане из болесничке постеље и да се ослања на оперисану ногу. Обе операције са шабачким ортопедима извео је асистент др Урош Дабетић из Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију Универзитетског клиничког центра Србије у Београду, иначе стручни консултант установе.

– Ортопеди у шабачкој болници одлично се сналазе са новим процедурама, веома брзо то усвајају и раде перфектно. Мислим да би они могли и самостално све ово да ураде, али за почетак ту сам да им се нађем – каже др Урош Дабетић коме је ово трећи пут да долази у ОБ Шабац.

За консултантске услуге и стручну помоћ, др Дабетић је добио и захвалницу коју му је уручио др Слободан Поповић, директор шабачке болнице. Сарадња ове установе са еминентним стручњацима се наставља, а како је нагласио др Поповић, озбиљан пут у едукацији шабачких лекара увелико је пређен.

– Циљ континуираних долазака врхунских стручњака је едукација наших лекара, увођење нових процедура и успостављање што боље сарадње са клиникама. Само на тај начин можемо напредовати, а прешли смо озбиљан пут. Настављамо даље и нећемо стати. План и визија које смо зацртали полако али сигурно дају резултате – рекао је др Слободан Поповић.

Један од ортопеда који је присуствовао операцијама је и др Александар Тадић. За младог специјалисту долазак врхунских стручњака представља корак напред у усавршавању оперативне технике, што ће пацијентима омогућити да у свом граду имају још квалитетнију здравствену услугу.

– Имали смо част да у нашој установи поново угостимо асистента др Уроша Дабетића. На нашу велику радост настављамо са увођењем нових метода савремене ортопедије. Прва операција уградње тоталне протезе кука латералним приступом представља велики бенефит за пацијенте у смислу мање трауме мишића и меких ткива и бржег опоравка. До сада смо радили постеролатерални приступ, а ово је потпуно нова метода у решавању дегенеративних обољења кука. Друга операција збрињавања прелома натколенице је урађена минимално инвазивном методом. Надам се да ће се ова сарадња наставити – рекао је др Александар Тадић.
Општа болница Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa