Инфо

4. новембар 2018.4. нов 2018.
Где су мере које сте обећали

Где су мере које сте обећали

Удружење Шанса за родитељство упутило је данас отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу од кога је затражило помоћ у институционалном решавању проблема стерилитета са којим се како се наводи, суочава 400.000 грађана Србије.
Наводећи да сваки шести пар у Србији има проблем да добије дете, председница удружења Сандра Јовановић казала је да ти људи "још увек" не виде мере за подстицај рађања које је држава преузела.
"Најављена нам је Банка репродуктивних ћелија и ембриона, бесплатно замрзавање ћелија и ембриона, три процеса вантелесне оплодње за друго дете, већи број финансираних поступака. Банке још увек нема, државни центри по Србији раде мали број процеса, пратећи акти који су неопходни за регулисање донације ћелија и ембриона нису завршени иако је речено да ће до новембра бити готови", наводи се у отвореном писму.
Подсећајући да за друго дете може да се иде на вантелесну оплодњу "само уколико нисте ишли за прво дете и ако нисте искористили три поступка", председница удружења Шанса за родитељство је упитала и зашто жена која има "42 године и месец нема право на вантелесну оплодњу а жена са месец дана мање од 42 године има то право".
"Дозволите паровима да стварно покушају, да стварно имају додатна три покушаја за добијање другог детета, да стварно имају бесплатно замрзавање, одмрзавање и трансфере ембриона без да иком ишта плаћају, без увијене форме и прикривеног значења, дозволите женама да рађају без обзира на године, дозволите паровима да покушавају без услова", навела је Сандра Јовановић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa