Инфо

25. март 2019.25. мар 2019.
На данашњи дан, 25. март, донет Српски грађански законик

На данашњи дан, 25. март, донет Српски грађански законик

Најважнији и најдуговечнији српски правни акт у новијој историји, Српски грађански законик, донет је на данашњи дан, 25. марта 1844. године.
Рад на доношењу Српског грађанског законика иницирао је кнез Милош Обреновић, који уз помоћ аустријских власти ангажује правника и књижевника Јована Хаџића на изради грађанског законика.
Хаџић је у изради СГЗ користио краћу верзију Аустријског грађанског законика, уз уношење установа из Савиног Законоправила и српског обичајног права. Тако је СГЗ изграђен на основама римског права и преко Аустријског грађанског законика и преко Савиног Законоправила.
Хаџић је израдио нацрт СГЗ који прихватила законодавна комисија. Првобитни текст законика више пута је мењан и допуњаван. Најважније измене су настале уношењем прописа о паулијанској тужби 1864. године, о старатељству 1872. године и о форми тестамента 1911. године. Законик је важио и у оним крајевима који су припали Србији после Берлинског конгреса и после балканских ратова, бивши окрузи: нишки, пиротски, топлички, врањски, кумановски, скопски, тетовски, охридски, битољски, тиквешки, брегалнички, белопољски, косовски, метохијски и призренски.
Пошто социјалистичка власт после Другог светског рата није донела нови грађански законик, прописи СГЗ који нису били у супротности са новим друштвеним поретком су се и даље примењивали у пракси. То стање је трајало све до доношења Закона о облигационим односима 1978. године. Овај закон је у великом делу заснован на прописима Српског грађанског законика. Тако СГЗ постоји у пракси и данас, само кроз нове законе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa